De therapeut

Foto's Jorgen Krielen / Amstelveen, 20-11-2008 / Leo van den Brom Krielen, Jorgen

Leo van den Brom (55)Studie: wiskunde, Vrije Universiteit (1970-1977); wijsbegeerte, Vrije Universiteit (2001-2006)Werk: Zelfstandige: ‘Filosoof in organisaties’ en 13 uur per week docent wiskundeBrutosalaris: jaaromzet van eigen bedrijf 45.000 euro en maandelijks 1.450 euro als docent

Waarom bent u na zo veel jaar nog wijsbegeerte gaan studeren?

„Ik was sinds 1998 werkzaam als interim- en projectmanager en ik zag dat ik op sommige vlakken kennis en vaardigheden miste om de problemen die ik zag bij bedrijven goed onder woorden te brengen. Ik heb toen eerst een minor filosofie gedaan en daarna de specialisatie filosofie in bedrijf. Je leert een kritische houding aan, dat wil zeggen dat je heel zorgvuldig redeneert. Het was geweldig om weer te studeren. Ook wel wennen, maar het is erg leuk om zo intensief contact te hebben met gelijkgestemden.”

Wat doet u nu als filosoof in organisaties?

„Ik ben een soort teamcoach. Ik werk onder andere veel in ziekenhuizen, daar zie je dat maatschappen tegen oude structuren aanlopen. Er worden tegenwoordig andere eisen aan ziekenhuizen gesteld en er zijn veel fusies. We trainen dan bijvoorbeeld gespreksvormen of we doen een retoricaoefening. Daar is bij de oude Grieken al veel over geschreven door bijvoorbeeld Plato en Aristoteles. Dan vraag ik bijvoorbeeld aan iemand om een lofzang op de vergaderingen te houden en een ander om een klaagzang. Daaruit wordt dan al veel duidelijk over een organisatie.”

En daarnaast bent u ook wiskundeleraar?

„Daar begon ik al mee tijdens mijn studie wiskunde in de jaren zeventig, maar stopte in 1986. Sinds een jaar doe ik het weer. Het heeft voor mij als zelfstandige heel simpele voordelen, zoals dat ik ben verzekerd en dat ik gezelschap heb van collega’s. Maar ik vind het contact met leerlingen ook heel leuk.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk