De docent

Foto's Jorgen Krielen / Amsterdam, 24-11-2008 / Frederike de Jong
Foto's Jorgen Krielen / Amsterdam, 24-11-2008 / Frederike de Jong Krielen, Jorgen

Frederike de Jong (47)Studie: Diëtetiek, Noord Hollandse Scholengemeenschap (1980-1985); Wijsbegeerte, Vrije Universiteit (1987-1991)Werk: docent godsdienst op middelbare school, eigen bedrijf Zielswerk voor therapie en meditatieWoon-werk: school op anderhalf uur met de treinBrutomaandsalaris: 1.762 euro als docent en daarnaast een variabel inkomen uit Zielswerk

Hoe lang heeft u uw eigen praktijk al?

„Daarmee ben ik begonnen na mijn studie diëtetiek in 1985. Na tien jaar is dat langzaam overgegaan in ander werk, gericht op therapie en meditatie. Het is heerlijk om een eigen bedrijf te hebben. Ik kan dingen uitproberen, iets nieuws in de markt proberen te zetten, bijvoorbeeld een nieuwe training. Maar ik heb ook bewust gekozen voor een vaste aanstelling elders. Ik miste het om ergens heen te gaan waar op je wordt gewacht. Ik heb graag collega’s om me heen, dat heb ik in mijn eigen praktijk niet.”

Wat heeft uw werk nog met wijsbegeerte te maken?

„Al mijn werk draait om levensvragen en zingeving. Filosofie is een studie die je moet toepassen. Dat doe ik ook tijdens godsdienstlessen, dan zet ik verschillende visies naast elkaar. In mijn praktijk ben ik geen filosofisch consulent, ik geef therapie aan mensen met levenspijn. Dan gaan we op zoek naar de oorzaak van die pijn en hoe dat is op te lossen. Ik merk dat cliënten het fijn vinden dat ik filosoof ben, omdat het ook voor een soort nuchterheid staat. Ik heb geleerd om nooit verbaasd te zijn over wat je tegenkomt, om alles een kans te geven en te onderzoeken. Die openheid heb je nodig.”

Wat doet u over tien jaar?

„Ik ga door op deze sporen. Ik heb zojuist mijn vierde boek afgerond, een filosofische onderbouwing van het begrip ziel. Dat is voor de meeste mensen vrij vaag en ik heb geprobeerd dat concreet te maken. Ik ga kijken of ik het gepubliceerd kan krijgen, zodat ik daar ook weer een nieuwe weg in mijn eigen praktijk mee kan inslaan.”

    • Leendert van der Valk