Brit krijgt levenslang voor incest

Een Britse man, die negen kinderen verwekte bij zijn beide dochters en hen 25 jaar lang mishandelde en intimideerde, is gisteren door een rechtbank in Sheffield tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De dochters spraken gisteren na het vonnis hun opluchting er over uit dat ze eindelijk buiten bereik van hun vader zullen zijn.

De incestzaak doet sterk denken aan die van de Oostenrijker Josef Fritzl, die eerder dit jaar in de plaats Amstetten aan het licht kwam. Hij had een dochter 24 jaar lang in een geheime kelder onder zijn huis opgesloten. Hij had acht kinderen bij haar verwekt, die deels met hun moeder in de kelder werden vastgehouden.

De gemeente Sheffield heeft inmiddels een onderzoek ingesteld hoe het mogelijk was dat de man de meisjes zo lang ongehinderd kon verkrachten. Te meer omdat politie en hulpverlenende instanties herhaaldelijk informatie kregen toegespeeld van buren en familieleden dat er iets mis was.

De gisteren veroordeelde man, wiens naam niet is vrijgegeven om de identiteit van zijn slachtoffers te beschermen, verhuisde vaak op het moment dat er vragen rezen in de buurt omtrent de kinderen. Hij koos bij voorkeur tamelijk afgelegen woningen.

Tijdens het proces kwam aan het licht dat het seksuele misbruik van de meisjes al begon toen ze acht jaar oud waren. Hun moeder, die zelf veelvuldig door de man was mishandeld, ontvluchtte het gezin al in een vroeg stadium.

De man hield de meisjes soms met hun gezicht vlakbij brandende gasvlammen van het fornuis, bij wijze van intimidatie. In totaal maakte hij hen negentien keer zwanger, een van de meisjes al op 14-jarige leeftijd. Van de negen kinderen overleefden er zeven.

Twee weken geleden raakten bestuurders in de Londense wijk Haringey in opspraak doordat een jongetje van zeventien maanden was overleden na maandenlange mishandeling.

Sociale werkers en politieagenten, die in die periode tientallen keren contact hadden met de jongen en zijn moeder, hadden het niet nodig geoordeeld Baby P, zoals hij werd aangeduid, in veiligheid te brengen. Ook naar deze affaire loopt een onderzoek.