Branche: crèches duurder

Kinderopvang wordt komend jaar fors duurder. Ouders met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro die twee kinderen drie dagen per week op de opvang hebben zitten, betalen straks 1.356 euro per jaar extra. Ook zullen de wachtlijsten voor opvang de komende jaren weer langer worden, omdat ondernemers minder geld overhouden om te investeren in extra plaatsen.

Dit zeggen de FNV en branche- organisatie MOgroep Kinderopvang naar aanleiding van eigen onderzoek dat vandaag openbaar wordt gemaakt.

Het kabinet moet bezuinigen op de kosten van opvang. Ondanks dat er jaarlijks 300 miljoen euro extra door het kabinet wordt geïnvesteerd, rest nog steeds een gat dat oploopt tot meer dan een miljard in 2011, doordat de vraag naar opvang enorm is toegenomen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) wil daarom per 2009 het maximum uurtarief waarop de teruggave voor ouders gebaseerd is, bevriezen op 6,10 euro. Per 2010 wordt het maximum voor de buitenschoolse opvang (voor kinderen van 4 tot 12 jaar) met 7 procent verlaagd. Ouders gaan meer dan 20 procent extra betalen.

Veel ondernemers in de opvang zien zich door kostenstijgingen echter genoodzaakt een uurtarief te rekenen dat hoger is dan 6,10 euro per uur, zo blijkt uit het onderzoek van de belangenorganisaties. Daarbij hebben veel ondernemers besloten geplande uitbreidingen te beperken of te stoppen, waardoor wachtlijsten groeien.

De FNV is bang dat vrouwen door de maatregelen weer „terug naar het aanrecht worden gejaagd”, zo zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een reactie. „Het kabinet weigert de financiële consequenties te aanvaarden.”

    • Japke-d. Bouma