Betogers bezetten Thais vliegveld

De politieke crisis in Thailand is gisteren geëscaleerd. Tegenstanders van de regering hebben het internationale vliegveld in Bangkok bezet. Elders in de stad kwam het tot een vuurgevecht. Er vielen zeker elf gewonden, acht door kogels. Er gaan geen vluchten meer vanaf vliegveld Suvarnabhumi, waar jaarlijks 14,5 miljoen toeristen landen.

Duizenden reizigers zijn gestrand. Volgens de Belgische toerist Ben Creemers „zijn er veel mensen met stokken en baseballknuppels. Ze zien eruit of ze klaar zijn om te vechten”.

De gewelddadigheden braken uit op de tweede achtereenvolgende dag dat duizenden betogers demonstreerden tegen de regering van premier Somchai Wongsawat, die de zwager is van de op de vlucht geslagen ex-premier Thaksin Shinawatra.

De protesten zijn georganiseerd door de Volksalliantie voor Democratie (PAD), die premier Somchai als een verlengstuk ziet van Thaksin. De PAD houdt al maanden regeringsgebouwen in Bangkok omsingeld in een poging de regering omver te werpen en spreekt nu van „de beslissende strijd”.

Het gevecht tussen de PAD en de regering is een strijd tussen de hoofdstad en het platteland, tussen de stedelijke middenklasse en de armen. In de PAD zijn zakenmannen, mensenrechtenactivisten, vakbondslieden, religieuze groepen, academici en journalisten verenigd. In 2006 zorgden zij voor de opmaat tot de staatsgreep die een einde maakte aan het premierschap van Thaksin. Hij wordt beschuldigd van grootschalige fraude en is vorige maand bij verstek tot twee jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik. Maar onder de arme plattelandsbevolking is Thaksin nog altijd populair.

Het leger, dat Thaksin twee jaar geleden ten val bracht, verklaarde gisteren dat militaire interventie geen oplossing is voor de politieke strijd. Koning Bhumibol heeft nog niet in het openbaar gereageerd. Premier Somchai is niet in het land, maar in Peru, waar hij aan een economische top deelnam. Hij zou vandaag terugkeren, via een ander vliegveld dan Suvarnabhumi, aldus een zegsman. (AP, Reuters, AFP)