Bedrijf en consument somber over economie

Nederlandse bedrijven zijn somberder over de economie. Het vertrouwen is gedaald tot het laagste niveau sinds 2003 en bereikt daarmee bijna het laagste punt ooit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt. Ook consumenten werden pessimistischer.

De combinatie van dalende conjunctuur, hogere energie- en grondstofprijzen en beperking van de kredietverstrekking heeft bedrijven in onder meer de auto- , de bouw- en de chemiebranche in acute problemen gebracht.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten noemt de 200 miljoen euro die minister Donner (Sociale Zaken, CDA) beschikbaar stelt voor werktijdverkorting „aan de zuinige kant”. Aanvragen moeten op 1 januari binnen zijn, dat vindt hij te kort. „De druk is nu groot. Iedereen holt naar Den Haag. Bedrijven zijn bang dat ze achter het net vissen. Dat kan tot chaos leiden.” Bovendien hebben niet alle bedrijven onmiddellijk een probleem. „In de metaalsector en auto-industrie vielen de eerste klappen, maar er zijn sectoren waar het pas in een later stadium slechter zal gaan. Die zijn dan te laat voor deze regeling en zullen mensen ontslaan om het hoofd boven water te houden.”

De OESO maakte gisteren bekend dat de ontwikkelde economieën inmiddels in de ergste recessie zitten sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, of aan de rand van zo’n recessie staan. De OESO verwacht dat de economieën van vrijwel de hele westerse wereld volgend jaar zullen krimpen. De Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 0,2 procent.

Voor de totale eurozone is er sprake van een negatieve groei van 0,6 procent. Vooral in Hongarije, IJsland, Ierland, Groot-Brittannië en Spanje vallen harde klappen. De Amerikaanse economie krimpt volgens de OESO in 2009 met 0,9 procent. En in Japan zal er sprake zijn van een krimp met 0,1 procent. In 2010 trekt de groei wereldwijd weer licht aan, vooral dankzij een voorzichtige opleving van de wereldhandel. Inflatie verdwijnt voorlopig naar de achtergrond.