Aubry nu officieel leider PS

De Franse ex-minister Martine Aubry is gisteren door de PS geïnstalleerd als leider van de oppositie tegen president Sarkozy. De huidige burgemeester van Lille kwam gisteravond als winnaar uit een dagenlang conflict met haar rivale binnen de Parti Socialiste, ex-presidentskandidate Ségolène Royal.

Na hertelling en verificatie bleek dat Aubry vorige week een verkiezing onder de partijleden had gewonnen met een iets ruimere meerderheid dan aanvankelijk vastgesteld: 50, 08 procent van de 137.000 stemmen in plaats van 50,02 procent – een verschil van 102 in plaats van 42 stemmen.

De grootste Franse oppositiepartij is door het conflict om het leiderschap ernstig verdeeld geraakt. Royal eiste sinds zaterdag een nieuwe stemming en haar medewerkers beschuldigden het Aubry-kamp van fraude. Ook nu dreigen zij nog met een rechtszaak.

Aubry riep Royal gisteren op de eenheid te herstellen. „We moeten accepteren dat we in één partij zitten. ” Ze kondigde een „grondige renovatie” aan van de PS. Royal feliciteerde Aubry niet. „We hebben de helft van de stemmen gehaald”, hield ze haar aanhangers voor, „en zonder twijfel iets meer, want we mochten niet opnieuw stemmen”.

Ze kondigde aan binnen de partij te blijven om de „transformatie van de PS” te bereiken. Tegelijk riep ze haar aanhangers via internet op zich in te spannen voor haar eigen vereniging, Désirs d’Avenir, met het oog op de presidentsverkiezingen van 2012. ,,Ik ga door, meer dan ooit”, zei Royal.

Martine Aubry verzekerde gisteren dat zij in de leiding van de partij ruimte zal maken voor aanhangers van Royal, die na eerdere stemming onder partijleden in de partij-instanties zo’n 29 procent vertegenwoordigen, meer dan Aubry (25 procent).

Maar de 58-jarige Aubry kan rekenen op de steun van de overige stromingen en het partijestablishment, onder wie de ex-premiers Jospin, Fabius, Mauroy en Rocard en de eerste secretaris die zij opvolgt, François Hollande. Zowel gematigde sociaal-democraten als de linkervleugel van de partij hebben zich achter haar geschaard. Aubry wil de partijkoers naar links verleggen.

Boodschap Royal via nrc.nl/buitenland