Advocaten moeten door crisis meer concurreren

Advocaten zijn te duur. Dat vindt de meerderheid van de bedrijfsjuristen die gebruikmaken van hun diensten, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer & Croon onder ruim 25 grote, internationaal opererende ondernemingen.

Dat geldt vooral voor het complexe en gespecialiseerde werk van internationale en nationale topkantoren. Dat is volgens de bedrijven een kwart te duur: zij vinden 400 euro per uur een redelijk tarief, in plaats van de 500 euro per uur die die kantoren zelf redelijk vinden. Adriaan Krans, de onderzoeker van Boer & Croon die het onderzoek heeft uitgevoerd, verwacht dat advocaten de komende jaren vaker vooraf prijsafspraken zullen moeten maken, in plaats van het werk per uur te declareren. „De inkoop van juridische diensten is al een paar jaar aan het professionaliseren. Dat betekent dat advocatenkantoren meer op prijs zullen concurreren. De huidige economische malaise versterkt dat nog.”

Het komt steeds minder voor dat grote bedrijven een vaste ‘huisadvocaat’ hebben. Per opdracht, of per periode, wordt een kantoor – en vaak ook bepaalde mensen binnen een kantoor – gekozen, steeds vaker op basis van een pitch.

Ook willen bedrijven de kosten beter controleren. Volgens Rob Faasen, bestuursvoorzitter van advocatenkantoor Eversheds Faasen, willen internationale ondernemingen werken met systemen van procesmanagement, waarbij ze per dag een overzicht hebben van lopende projecten en kosten van juridisch werk. „Onze mensen, die via het netwerk internationaal werk doen, moesten leren ook projectmanagers te worden.”