Zimbabwe laakt Carter en Annan

Wat hebben Kofi Annan, Jimmy Carter en de echtgenote van Nelson Mandela met elkaar gemeen? Ze zijn marionetten van het Westen, uit op de val van president Robert Mugabe.

Aldus het commentaar vandaag in The Herald, de staatskrant van Zimbabwe. De anti-westerse retoriek echoot de verwijten die Mugabe al jarenlang maakt aan het adres van met name voormalig kolonisator Groot-Brittannië.

Aanleiding voor The Herald waren opmerkingen, gisteren, van de Amerikaanse ex-president Carter, oud-VN-chef Annan en Graca Machel, vrouw van Nelson Mandela en mensenrechtenactiviste. Carter noemde de humanitaire en economische toestand in Zimbabwe „veel erger dan we ons ooit hebben kunnen voorstellen”.

Het trio sprak in Johannesburg, Zuid-Afrika, en niet in Zimbabwe zelf. De drie, die met een speciale diplomatieke missie beweging hoopten te brengen in de politieke patstelling in Zimbabwe, werd afgelopen weekend de toegang tot het land geweigerd. Zij baseerden hun oordeel op gesprekken met onder andere vluchtelingen uit Zimbabwe.

Een cholera-uitbraak heeft aan circa driehonderd Zimbabweanen het leven gekost, terwijl meer dan een miljoen mensen door hongersnood bedreigd worden.

De tekorten in Zimbabwe worden groter naarmate een akkoord tussen regeringspartij Zanu-PF en oppositiepartij MDC, over het delen van de macht, uitblijft. Beide partijen spraken 15 september af een coalitie te vormen, maar zij worden het niet eens over de praktische details. Mugabe zegt nu de grondwet te willen wijzigen, zodat Zanu-PF eenzijdig een nieuw kabinet kan installeren. De partijen zouden vandaag verder onderhandelen, in Zuid-Afrika. (Reuters, AFP, AP, BBC)