Wielrenner Bos verruilt de baan voor de weg

Theo Bos zet zijn wielercarrière voort op de weg. De 25-jarige wereldkampioen op de baan blijft bij zijn huidige werkgever Rabobank. Komend seizoen rijdt hij voor het continentale team, dat onder leiding staat van Nico Verhoeven. Deze sprak van een uitdaging die absoluut de moeite waard is. De profformatie Cervélo had ook belangstelling voor Bos als wegrenner.

Bos begint officieel op 1 januari aan zijn nieuwe avontuur. De vijfvoudig wereldkampioen (sprint, keirin, kilometer tijdrit) maakte de keus voor zijn huidige baas zeer bewust. „Ik sla een nieuwe weg in, in mijn leven en vooral qua fietsen. De goede begeleiding, door onder anderen ploegleiders en trainers, heeft me doen besluiten deze mogelijkheid met beide handen aan te pakken”, liet Bos gisteren weten.

Bos was een fenomeen op de baan. In 2004, enkele maanden voor de Spelen van Athene, werd hij op twintigjarige leeftijd wereldkampioen op de sprint, een titel die in 1971 voor het laatst door een Nederlander (Leijn Loevesijn) was veroverd. In Athene won hij zilver. In de jaren erna volgden nog vier wereldtitels, in 2006 werd hij gekozen tot Sportman van het Jaar.

In het voorjaar ging het mis. Hoewel de WK in een olympisch jaar niet de prioriteit had, gaf de uitschakeling door de Brit Chris Hoy Bos een mentale klap. Ook bij de Spelen in Peking stelde de renner teleur. Zijn verblijf in de Chinese hoofdstad noemde Bos „weggegooid geld” en hij ging twijfelen over de voortzetting van zijn baancarrière.

De deur voor de baansport is overigens niet definitief dicht. Hij rijdt deze winter in elk geval nog wel de Zesdaagse van Rotterdam. De Spelen van 2012 in Londen heeft Bos ook niet meteen uit zijn hoofd gezet. „Volgens mij moet ik het ene niet laten om het andere te doen. Deze kans komt voor mij op het goede moment.” (ANP)

De Zesdaagse van Rotterdam is van 2 t/m 7 januari. Meer op www.zesdaagserotterdam.nl