Vijftien nieuwe sterren

Restaurant Da Vinci in Maasbracht met de eerste vrouwelijke topkok Margo Reuten heeft een tweede Michelinster. Ook ’t Brouwerskolkje in Overveen kreeg een tweede ster, net als – opnieuw – restaurant Parkheuvel in Rotterdam. In de Michelingids 2009 die vandaag bekend werd, zijn vijftien nieuwe sterren uitgereikt.

Sterrenkok Reuten, bijna 25 jaar in het vak, denkt dat ze de ster heeft verdiend door consequent kwaliteit te leveren. Ze gebruikt graag producten uit de regio. „Daar ben ik trouw in. Zoals paling uit de Maas, die stroomt hier zo langs.”

Els Roth, samen met echtgenoot en tevens chef-kok Moshik Roth eigenaar van ’t Brouwerskolkje is blij verrast: „Ze noemen het moleculair koken, maar wat ons betreft bestaat onze keuken uit pure smaken en topproducten.” Topkok Moshik Roth is relatief kort geleden begonnen met koken, vertelt zijn vrouw. „Hij kwam uit liefde voor mij uit Israël, hield van koken en zo is het begonnen, acht jaar geleden.”

Nederland telt nu twee driesterrenrestaurants (De Librije en Oud Sluis), dertien tweesterrenrestaurants en 68 restaurants met één ster. Drie restaurants verloren een ster, twee raakten een ster kwijt na verhuizing.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Michelinsterren

In het bericht Vijftien nieuwe sterren (25 november, pagina 2) wordt chefkok Margo Reuten van restaurant Da Vinci genoemd als de eerste vrouwelijke topkok met twee Michelinsterren. Maartje Boudeling ontving eerder haar tweede Michelinster, in 1984.