Vertrek kopstuk Clement stort Duitse SPD in crisis

De prominente Duitse politicus en oud-minister Wolfgang Clement is vandaag uit zijn partij, de SPD, getreden. Zijn vertrek stort de sociaal-democratische partij in een diepe crisis. Juist gisteren was bekend geworden dat Clement (68), minister onder bondskanselier Gerhard Schröder en daarvoor jarenlang premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, van een speciale onderzoekscommissie lid van de SPD mocht blijven. Hij had zich de gramschap van zijn partijgenoten op de hals gehaald door partijgenoten te bekritiseren, die in de deelstaat Hessen een regering met met de linkse partij Die Linke wilden vormen. Clement werd deloyaal gedrag verweten. Een commissie berispte hem gisteren, maar oordeelde dat hij lid kon blijven. De berisping viel verkeerd, alsmede ”het feit dat de partijleiding geen duidelijke streep zet onder samenwerking met Die Linke en zich in een economische politiek laat drijven die tot de-industrialisatie van ons land voert”, schrijf Clement vandaag aan de SPD-leiding. Hij was 38 jaar lid.