Televisie Voorkeur

Richard Serra – Man of steel heet het portret van de Amerikaanse beeldhouwer en videokunstenaar Richard Serra, die vooral bekend is door zijn sculpturen gemaakt van cortenstaal, een weervaste metaallegering met een typische, bruine roestkleur. Imagine, BBC 1, 23.35-0.25u. A sculpture entitled 'TTI London' by artist Richard Serra is displayed during the unveiling of his new exhibition at the Gagosian Gallery in London October 3, 2008. REUTERS/Alessia Pierdomenico (BRITAIN) REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Optas, het voormalige havenpensioenfonds dat vorig jaar juni voor 1,3 miljard euro is overgenomen door verzekeraar Aegon, heeft maximaal 350 miljoen euro geboden om de pensioenen van tienduizenden gedupeerde (oud-)havenwerkers te verbeteren. Dat is minder dan een kwart van het gevraagde bedrag. Reportage over het conflict waarin bemiddelaar Elco Brinkman geen uitweg meer ziet. Verder stelt hoogleraar internationaal recht Geert Jan Knoops dat het ‘paddoverbod’ in strijd is met nationaal, Europees en internationaal recht en dat de smartshophouders een goede kans maken bij de civiele rechter. Ook het Trimbos Instituut stelt dat de gevaren van paddo’s niet te vergelijken zijn met de gevaren van andere drugs zoals alcohol. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. De beroepsvereniging van registeraccountants (Nivra) heeft de regeringsbegroting doorgerekend en stelt vast dat er geen rekening is gehouden met de kosten van vergrijzing en klimaatsverandering, waardoor in de toekomst financiële problemen zullen ontstaan. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Acteur Gijs Scholten van Aschat en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel vertellen over hun theatervoorstelling met werk van dichters uit Spanje, Portugal en Zuid-Amerika. Harm Edens vertelt over zijn boek De gebruiksaanwijzing van de man. Ned.3, 19.30-20.20u.

Het elfde uur. Minister Van der Hoeven praat over de steunmaatregelen van het kabinet voor noodlijdende bedrijven, het behoud van werkgelegenheid en de ernst van de economische recessie. Journalist Corien van Zweden over haar boek De kunst van het rouwen; journalist Myrthe Hilkens vindt dat de seksuele revolutie is doorgeschoten en pleit voor een herwaardering van seksualiteit, intimiteit, het vrouwbeeld en ‘goede’ porno. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Journalist en bestuursvoorzitter van het IDFA Derk Sauer vertelt over het documentairefestival en over de economische crisis in Rusland. Beelden van een heftige discussie tussen Sauer en schaker/politicus Garri Kasparov. Jan Pronk licht zijn boek Het pantser afleggen, ideeën voor een open politiek toe. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

Het uur van de wolf. Vergeet mij niet, verhalen over de Zangeres Zonder Naam. Documentaire van Michiel van Erp over de zangeres Mary Servaes, waarin vrienden en medewerkers terugblikken. Van haar platen gingen er vele miljoenen over de toonbank. Bekende hits waren Ach Vaderlief (toe drink niet meer), Keetje Tippel en Mexico. Haar fans verafgoodden haar, zij zong over wat zij hadden mee gemaakt: scheiding, misbruik, drank en de dood. Op 23 oktober 1998 overleed de Zangeres Zonder Naam na een langdurig ziekbed. Herhaling van 23-10-2002. Ned.2, 23.20u-0.15u.

Informatief

Missers. Serie over medische fouten. Geert en Lioudmila Venema gaan met hun elf maanden oude zoontje naar de huisarts. Hij heeft al drie dagen hoge koorts, braken en diarree. De huisarts doet een kort onderzoek, schrijft antibiotica voor en vindt de situatie verder niet verontrustend. Nog geen twee uur later vindt Geert zijn zoontje dood in zijn bedje. Ned.1, 21.10-21.45u.

Horizon. Wetenschappelijk documentaire waarin varkenshouder en insektenkundige Jimmy Doherty zich buigt over de vraag of genetisch gemanipuleerd voedsel de oplossing voor het wereldvoedselprobleem is. Jimmy’s GM food fight, BBC 2, 22.00-23.00u.

Herberg De Verandering. Knagende levensvragen waarover spreker (EO-Jongerendag) Bram Rebergen in alle rust mag nadenken in een herberg in het dorpje Le Reposoir aan het eind van een klein Frans Alpendal, aangemoedigd door Andries Knevel. Ned.2, 22.55-23.20u.

amusement

S1ngle. Nederlandse dramaserie over drie alleenstaande vriendinnen. Met Katja Schuurman, Bracha van Doesburg en Eva van der Gucht. Net 5, 20.30-21.05u.

Plat Préferé. Historisch culinair programma gaat deze keer over zanger Johnny Cash (1932-2003) die opgroeide in Dyess, Arkansas, tussen de katoenvelden. Cash zou zijn hele leven een boerenjongen blijven. Dat bewijst niet alleen zijn muziek, ook op culinair vlak bleef hij trouw aan zijn geboortegrond: fried chicken, chocolate pie, green beans – maar vooral Glaced ham & Cornbread. Jeroen Meus houdt met familiekok en -vriendin Peggy Knight – volgens Cash „probably the best southern cook in the world” – een typische zuiderse barbecue met de favoriete gerechten van Cash op het menu. Canvas, 21.10-21.40u.

Belpop. In het tweede deel van de zesdelige documentaire serie over Belgische artiesten die de popmuziek in België en soms ook daarbuiten hebben beïnvloed aandacht voor Lou de Pryck (bekend van o.a. Plastic Bertrand). Canvas, 22.15-23.10u.

Joris Showroom. Retro-tv. Nieuwe serie van portretten van excentrieke Nederlanders. Met Evert, Betty Burp en Nelis. Ned.1, 22.30-23.00u.

sport

UEFA Champions league: Arsenal - Dinamo Kiev. Voorbeschouwing, verslag en nabeschouwing van het vijfde duel in de groepsfase. Ned.3, 20.15-23.00u.