Solide rock voor brok in de keel

cd country-rock Ryan Adams: Cardinology Lost Highway ****

cd country-rock

Ryan Adams: Cardinology Lost Highway ****

Countryrocker Ryan Adams is legendarisch onbetrouwbaar. Concerten zijn wisselvallig en Adams brengt teveel platen uit om de kwaliteit te garanderen, soms wel drie per jaar. Dat is spijtig, want na meesterwerkjes als zijn solodebuut Heartbreaker en het fraaie Gold met de hit New York New York heeft hij het in zich om de popster onder de Americanazangers te zijn. Des te verheugende is het dat Cardinology kan tippen aan zijn beste werk. De titel doet vermoeden dat zijn begeleidingsband The Cardinals een ferme hand in de totstandkoming heeft gehad, maar Adams is eigenwijs genoeg om ze naar huis te sturen als hij een eenzame pianoballade op het programma heeft staan. Zoals bij het slotnummer Stop. Voordat het zo laat is brengt hij een solide rockplaat met de melancholische inslag die hem tot de Gram Parsons – de grondlegger van de countryrock – van zijn tijd maakt. Magick behoort tot zijn ruigste werk tot nu toe, in Fix it hakkelen de gitaren er heftig op los en Crossed out name toont dat hij op het gebied van de akoestische ballade zijn gelijke niet kent. Om hard te draaien, met een brok in de keel.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard