Sarkozy en Merkel houden vast aan steun voor auto-industrie

BRUSSEL. Frankrijk en Duitsland zijn vastbesloten de noodlijdende Europese autoproducenten bij te springen. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben dat gisteren in Parijs gezegd na een onderhoud over de economische crisis. ”We laten onze auto-industrie niet vallen”, aldus Sarkozy. Hij toonde zich bezorgd dat Europese autofabrikanten in het nadeel raken door de overheidssteun van 25 miljard dollar (20 miljard euro) die de Verenigde Staten willen steken in de Amerikaanse producenten Ford, Chrysler en General Motors. Vorige week zinspeelde Eurocommissaris Verheugen (Industrie) op steun aan deze bedrijfstak, maar zijn Nederlandse collega Kroes (Concurrentie) waarschuwde Duitsland en Frankrijk geen race aan te gaan met de VS bij het subsidiëren van de auto-industrie. De Europese Commissie komt woensdag met een economisch stimuleringsplan. Het zou gaan om een pakket van 130 miljard euro, wat per lidstaat neerkomt op 1 procent van het bruto binnenlands product. Nederland heeft bij monde van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) gewaarschuwd dat de Europese regels voor staatssteun strikt gehandhaafd dienen te blijven. Ook aan de EU-begrotingsafspraken, die een financieringstekort van hooguit 3 procent voorschrijven, mag wat Nederland betreft niet worden getornd.