Ruzie bedreigt 'dialoog' België

De onderhandelingen tussen Vlaamse en Franstalige politici over een zogenoemde staatshervorming in België dreigen weer vast te lopen. Er is opnieuw onenigheid ontstaan, deze keer over de benoeming van drie Franstalige burgemeesters.

De Vlaamse minister die verantwoordelijk is voor de burgemeesters heeft gisteren laten weten dat hij hen niet zal benoemen. In reactie daarop zouden de leiders van de Franstalige partijen vandaag bij elkaar komen om te bespreken of het dan nog wel zin heeft verder te praten over de staatshervorming. Die staatshervorming is belangrijk voor Vlaamse politici. Zij willen dat Vlaanderen daardoor meer bevoegdheden krijgt.

De ruzie gaat om de burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek, vlakbij Brussel. Die gemeenten liggen in Vlaanderen, maar er wonen veel Franstaligen. Bij de raadsverkiezingen in 2006 werden er Franstaligen als burgemeester gekozen. Die moesten daarna worden benoemd door de Vlaamse regering.

Tot nu toe weigerde de Vlaamse regering dat, omdat ze vindt dat de drie de Belgische taalwet hebben overtreden, onder meer door burgers brieven in het Frans te sturen. De Vlaamse minister Marino Keulen liet gisteren weten dat de drie niet zullen worden benoemd.

„Keulen brengt het hele land in grote problemen door de communautaire dialoog te saboteren”, zei Marcel Cheron van Ecolo, de Franstalige groenen. Olivier Maingain van de kleine Franstalige liberale FDF-partij zei dat er geen sprake kan zijn van een dialoog zolang de burgemeesters niet zijn benoemd.

Cheron en Maingain zitten in de delegatie van Franstaligen die met een Vlaamse delegatie in gesprek is over de staatshervorming. Die gesprekken begonnen nadat premier Leterme deze zomer zijn ontslag aanbood aan koning Albert, omdat hij de problemen tussen Franstaligen en Vlamingen niet kon oplossen. De koning weigerde zijn ontslag. De ‘dialoog van gemeenschap tot gemeenschap’ moet ervoor zorgen dat Leterme toch door kan regeren.