Rockgitarist na 13 jaar dood verklaard

Richey Edwards, voormalig gitarist van de Britse band Manic Street Preachers, is afgelopen weekend, dertien jaar na zijn verdwijning, officieel dood verklaard. Edwards was het gezicht van Manic Street Preachers, de groep die begin jaren negentig furore maakte met nummers als Slash ‘n’ Burn en Motorcycle Emptiness, en een gezwollen rocksound. Hoewel James Dean Bradfield de zanger was, waren de teksten doorgaans van de hand van Edwards. Hij schreef opstandige teksten (Generation Terrorists, heette de debuutcd uit 1992) over ontheemd zijn en de glorie van rock ‘n’ roll.

Richey Edwards, met zijn met kohl omrande ogen en zwart geverfde haar, maakte grote indruk op de Britse jeugd door zijn fanatieke gedrag. Hij wilde dat men inzag dat zijn band ‘authentiek’ was. In 1991, tijdens een interview met het tijdschrift NME kerfde hij de letters ‘4 Real’ met een scherf in zijn arm.

Edwards (1967) was geestelijk labiel. Hij leed aan anorexia en depressies en was verslaafd aan alcohol en drugs. Hij verdween op 1 februari 1995. Zijn auto werd weken later bij een rivier ontdekt, maar het lichaam van Edwards is nooit gevonden.

Na zijn verdwijning bleef Manic Street Preachers bestaan, de nummers werden geschreven door James Dean Bradfield samen met bassist Nicky Wire. De band bleef populair en verraste met platen als Lifeblood (2004). Edwards’ verdwijning werd nooit opgehelderd. Na zeven jaar kon hij officieel overleden worden verklaard, maar zijn ouders en de bandleden wilden dat niet. Ze bleven hem ook zijn royalties voor de nummers betalen.

Voor Journal For Plague Lovers, de nieuwe cd van Manic Street Preachers, die komend voorjaar verschijnt, worden weer uitsluitend teksten van Edwards gebruikt. Zanger James Dean Bradfield vertelde in een interview dat er nog genoeg aantekeningen van hem zijn achtergebleven. „Sommige zijn meer proza-achtig, die moeten we bewerken, en soms is het onbegrijpelijk waar het over gaat. Toch is dit het goede moment om ze te gebruiken.”

    • Hester Carvalho