Rechter beveelt onderzoek Fortis

Er komt een onderzoek naar het beleid dat het concern Fortis de afgelopen anderhalf jaar heeft gevoerd. Uit dit onderzoek moet blijken of de voormalige Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Dit heeft de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof gisteren besloten.

De uitspraak was een overwinning voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die om een enquête naar wanbeleid had gevraagd. „Dit is het grootste onderzoek ooit verordonneerd door de ondernemingskamer”, zei Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB. De kosten van het onderzoek werden door president Huub Willems van de ondernemingskamer gesteld op maximaal 600.000 euro en moeten betaald worden door Fortis. Dit is een hoog bedrag in vergelijking met andere, soortgelijke onderzoeken.

Het onderzoeksteam van drie mensen – wier namen waarschijnlijk de komende dagen bekend worden – moet dan ook een flinke periode gaan bekijken. De begindatum ligt op 29 mei 2007, de dag dat Fortis samen met Royal Bank of Scotland en Santander een bod uitbracht op ABN Amro. Volgens de VEB ligt in dit bod de kiem voor alle problemen die Fortis afgelopen maand op de knieën dwongen en ervoor zorgden dat het concern uiteindelijk werd genationaliseerd door België en Nederland. Er is geen einddatum voor de periode waarover onderzoek gedaan moet worden, omdat de ontwikkelingen rond Fortis nog doorgaan.

Willems stelde dat er voldoende grond is om te twijfelen aan juist beleid op een aantal punten. Hij noemde de onduidelijkheid over de financiering van 9 van de 24 miljard euro die Fortis moest betalen voor ABN Amro. Ook zei hij dat het duidelijk was dat de vooruitzichten die Fortis stelde in persberichten en interviews keer op keer niet uitkwamen.

Achtergrond: pagina 15