Raapsteeltje

Met het oog op de feestdagen bespreek ik deze week de nieuwste kookboeken. Vandaag het boek dat de verkiezing van het Kookboek van het Jaar 2008 heeft gewonnen: Raapsteeltje.

Het vrolijk roodgeruite boek is samengesteld en vormgegeven door Simone Kroon, en in eerste instantie niet eens gemaakt voor de commercie. Tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven raakte Simone gefascineerd door moderne voedselproductiemethoden enerzijds en eerlijke en pure producten anderzijds. Ze besloot haar afstudeerproject aan dit onderwerp te wijden. En zo ontstond Raapsteeltje, een boek over Slow Food in de polder.

Toen ze eenmaal al dat werk erin had gestoken, schreef Simone een aantal uitgeverijen aan en Terra hapte toe. Het oorspronkelijke manuscript werd aangevuld met teksten van Sandor Schiferli, een van de mensen achter de Nederlandse tak van de Slow Food-beweging.

Raapsteeltje was nog maar een paar weken op de markt toen het genomineerd werd als Kookboek van het Jaar. En won, tot Simones niet geringe verbazing en blijdschap. Daarmee versloeg ze toch maar mooi Herman van Herman den Blijker, Het Kliekjeskookboek van Puck Kerkhoven, Kook ze! Chic van Tony le Duc en Eten enzo van ondergetekende.

En terecht. Raapsteeltje is een leuk, leerzaam, met liefde gemaakt kookboek, dat bovendien goed past in de Hollandse Keuken-trend van de laatste jaren. Het verhaalt over traditionele producten en hun makers. Het geeft zowel ouder- als nieuwerwetse recepten, van balkenbrij en zoervleis tot schuimige pastinaaksoep met gamba’s en kruidenolie. En, misschien wel het meest waardevol, achterin vind je een lijst met 200 ambachtelijke adressen, waarvan er altijd wel een bij jou in de buurt ligt. Mooi sintkado voor Slowkokers.

Drents schapenstoofpotje met wintergroenten, uit Raapsteeltje,

Voor 4 personen:

80 g boter

500 g schapenpoulet, grof gesneden

1 laurierblaadje

15 peperkorrels

8 takjes tijm

1 eetlepel bloem

1 theelepel kerrie

1 liter lamsfond (uit een pot)

3 uien

1 prei

¼ knolselderij

200 g witte kool

1 winterwortel

1 koolraap

4 grote bataten (zoete aardappels)

Smelt de boter en bak de poulet aan. Kneus de peperkorrels met de platte kant van een vleesmes. Voeg vervolgens laurierblad, tijm, peperkorrels, bloem en kerrie toe. Bak dit heel even mee en voeg dan de fond toe. Breng het langzaam aan de kook en laat het een uur zachtjes stoven. Snijd alle groenten en de bataten in grove stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Voeg na dat eerste uur alle grof gesneden groenten toe en laat het nog 45 minuten zachtjes stoven. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. In plaats van bataten door het stoofpotje, kun je er ook gepofte aardappels bij eten.

Janneke Vreugdenhil

Welke culiboeken vraag jij aan Sinterklaas? Deel je tips op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil