'PvdA kan niet anders dan ons nu steunen'

Veel jongeren worden als wegwerppersoneel behandeld. Een schande, vindt SP’er Paul Ulenbelt. „Ze worden met lege handen aan de kant gezet.”

Paul Ulenbelt (SP) Paul Ulenbelt Foto Ari Versluis / SP
Paul Ulenbelt (SP) Paul Ulenbelt Foto Ari Versluis / SP Versluis, Ari

„Nee, met de nieuwe regels voor ontslagvergoeding zijn we absoluut niet gelukkig. Het idee dat het om een schadevergoeding handelt voor een verbroken relatie wordt helemaal losgelaten. Het is een verslechtering voor iedereen. Dat moet veranderen”, zegt Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP.

Tijdens de behandeling vandaag en donderdag van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het parlement zal de woordvoerder van de SP voor sociale zaken zijn onvrede ventileren. Ulenbelt was al niet gelukkig met de ontslagdeal, die werkgevers, vakbonden en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) na de zomer hadden gesloten. De ontslagbescherming, die de partijen in het kabinet en de sociale partners ruim een jaar hevig verdeeld hield, was weliswaar overeind gebleven. Maar waarom moest de ontslagvergoeding van werknemers, die jaarlijks 75.000 euro of meer verdienen, worden gekort? Zij krijgen voortaan niet meer dan een jaarsalaris mee, terwijl het hier vaak oudere werknemers betreft die soms tientallen jaren bij een bedrijf werken, zegt Ulenbelt.

De ontslagdeal was nog niet beklonken of enkele weken later namen de kantonrechters hun eigen besluit: de ontslagvergoeding voor iedereen moet versoberd worden – voor jongeren meer, voor ouderen iets minder. „Nu gaat iedereen er op achteruit’’, reageert Ulenbelt verbolgen. „Voor jongeren tot 35 jaar wordt de vergoeding gehalveerd. Na je veertigste komt de vertrekpremie al gauw een derde lager uit.” Dat is onacceptabel voor de SP. Onbegrijpelijk, noemt hij ook het moment van het besluit, net nu de economische situatie snel verslechtert. „Jongeren vliegen er momenteel overal als eersten uit, met honderden tegelijk. Ze worden met lege handen aan de kant gezet.”

Veel werkende jongeren zijn uitzendkracht of flexwerker met een tijdelijk arbeidscontract en hebben helemaal geen rechten. Ze worden volgens hem als „wegwerppersoneel’’ behandeld. Daarom pleit hij voor meer rechten voor uitzendkrachten en flexwerkers. Ook zij moeten een ontslagvergoeding kunnen krijgen, vindt Ulenbelt. De SP stelt voor dat uitzendbureaus per uitzendkracht een bedrag reserveren ter hoogte van een twaalfde van het betaalde loon. Wordt de uitzendkracht werkloos, dan krijgt hij dit bedrag als ontslagvergoeding. Wordt de uitzendkracht daarentegen in vaste dienst genomen, dan krijgt het bedrijf het gespaarde bedrag.

Ook tegen de kantonrechters komt de parlementariër in het geweer. De rechterlijke macht is onafhankelijk, maar voor veel zaken bepaalt de politiek de norm. „Volgens de wet moeten kantonrechters redelijk en billijk zijn in hun oordeel over de ontslagvergoeding. Ik pleit ervoor om de huidige praktijk in de wet vast te leggen’’. Ulenbelt verwacht steun van de PvdA. „In alle debatten over versoepeling van het ontslagrecht heeft de partij geroepen: met ons in de regering verslechtert het ontslagrecht niet.” De uitspraak van de kantonrechters heeft de ontslagdeal tussen de sociale partners achterhaald. „De PvdA kan niet anders dan zich achter ons voorstel scharen. Anders heb ik er maar één woord voor: verraad’’.

    • Michèle de Waard