Premier positief over vlaktaks

De drie huidige tarieven in de inkomstenbelasting moeten worden afgeschaft. Daarvoor in de plaats moet één uniform tarief – de vlaktaks – komen van circa 37 procent. Daarvoor pleit het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Premier en CDA-leider Balkenende noemde het voorstel gisteren „buitengewoon interessant”.

Het pleidooi van het instituut maakt deel uit van een reeks voorstellen om de woningmarkt te verbeteren. Aan de hypotheekrenteaftrek willen de CDA-wetenschappers niet tornen. Geleidelijk afschaffen draagt niet bij tot een betere woningmarkt, aldus het rapport De woningmarkt in beweging. Maar met een vlak tarief wordt het systeem van de renteaftrek wel rechtvaardiger. Dan verdwijnt het inkomenspolitieke aspect. Iedereen kan dan de kosten van zijn huis tegen hetzelfde tarief aftrekken. In dat geval is het niet meer zo dat hetzelfde huis iemand met een laag inkomen netto meer kost dan iemand met een hoog inkomen. Volgens het instituut mogen de huren meer stijgen dan de inflatie.

CDA-leider Balkenende zei bij de presentatie open te staan voor een debat over een vlaktaks. Het plan vergt volgens hem wel een nadere uitwerking. „Dat doe je niet eventjes in een jaar.” Hij liet hiermee de mogelijkheid open of het voorstel onderdeel wordt van het verkiezingsprogramma in 2011.

In het verleden zijn al vaker vergelijkbare voorstellen gedaan voor een vlaktaks. De VVD zette het in 2005 in het Liberaal Manifest. Dat jaar kwam ook de inmiddels opgeheven Raad van Economische Adviseurs (REA) met eenzelfde pleidooi. Zonder al te veel inkomensschommelingen zou er een belastingtarief van 44 procent kunnen worden ingevoerd, aldus de REA destijds. Het belastingstelsel zou zo veel eenvoudiger worden. Nu gelden in de inkomstenbelasting tarieven van 34, 42 en 52 procent. Wie meer verdient dan 53.000 euro per jaar betaalt over het deel boven dit bedrag 52 procent.

Bij invoering van een vlaktaks zouden aftrekposten moeten worden afgeschaft of danig worden ingeperkt. Volgens sommige economen zal dit altijd nog betekenen dat het toch gunstig is voor de hoge inkomens.