Portret van Lucrezia Borgia opgedoken

Een schilderij dat al tientallen jaren in een museum in de Australische stad Melbourne hangt, is zo goed als zeker een afbeelding van de beroemde Renaissancefiguur Lucrezia Borgia. Dat heeft de museumdirecteur van de National Gallery of Victoria vandaag bekendgemaakt. Het is het enige schilderij dat van haar bekend is. Het portret is vermoedelijk rond 1520 gemaakt door de schilder Dosso Dossi. Het museum in Melbourne kocht het schilderij in 1965. Het heette toen Portret van een Jonge Vrouw. De conservator van het museum, Carl Villis, vergeleek het schilderij met de enige bekende afbeelding van Lucrezia Borgia, een medaillon uit 1502. ”Het gezicht op de medaillon komt sterk overeen met ons portret”, aldus Villis. Lucrezia Borgia (1480-1519) was de dochter van kardinaal Rodrigo Borgia, de latere paus Alexander VI. De familie Borgia domineerde in de vijftiende en zestiende eeuw de politiek in het huidige Italië. Door allerlei schandalen zijn de Borgia`s de belichaming van corruptie en machtswellust in de Renaissance geworden.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Schilderij

In het bericht Portret van Lucrezia Borgia opgedoken (25 november, pagina 9), wordt een schilderij van Dossi Dossi Portret van een Jonge Vrouw genoemd. Dat moet zijn: Portret van een Jonge Man.