Overige Films

License To Kill (John Glen, 1989, Eng). In zijn tweede Bondfilm verwijst Timothy Dalton het parodistische tijdperk met Roger Moore definitief naar het verleden. Veronica, 20.30-23.05u.

Nell (Michael Apted, 1994, VS). Jodie Foster als een in de bossen van North Carolina aangetroffen, verwilderd meisje wier taal doeltreffend het midden houdt tussen dierlijke klanken en baby-Engels. Hartverwarmende dokter Liam Neeson en psychologe Natasha Richardson ontfermen zich over haar. Moraal: gek is eigenlijk beter dan normaal en natuur beter dan cultuur. RTL8, 20.30-22.40u.

Red Dust (Tom Hooper, 2004, Eng/Z-Afrika). Bioscoopdebuut van Engelse tv-regisseur behandelt één zaak van de Truth and Reconcilation Commission in Zuid-Afrika, die tussen 1995 en 1998 de schendingen van de mensenrechten tijdens het Apartheidsregime onderzocht. BBC1, 0.25-2.15u.

Thieves Like Us (Robert Altman, 1974, VS). Bitterzoete klassieker van Altman over kruimeldieven, op de vlucht in een harteloze samenleving tijdens de Depressie. ARD, 2.15-4.10u.

Het paard van Sinterklaas (Mischa Kamp, 2005, Ned/B). Mooie, ontroerende jeugdfilm over de 6-jarige Winky Wong, het dochtertje van een Chinees echtpaar dat een Chinees restaurant runt, ergens in een duindorpje. Winky vertelt ons het verhaal, hortend en stotend, zoals een kind dat doet, over haar ouders (die het in Nederland al net zo moeilijk vinden als zij), over het buurmeisje met haar frisse Marokkaanse vriendje, over haar nieuwe school, die iets te kordate juf, de plagerige kinderen. In de film zijn een heleboel elementen – migrantenproblematiek, dieren, dat superleuke Marokkaantje – bijeengebracht op een manier die nergens braaf en verantwoord aandoet. Morgen, Ned.3, 15.35-17.08u.