OM: zes jaar met tbs voor branden Delft

In april werden de inwoners van Delft opgeschrikt door vier branden in twee weken. Drie keer bevonden zich mensen in de panden, van wie sommigen door de brandweer van de daken moesten worden gered. Niemand raakte gewond, maar de onrust was groot.

Al snel bleek dat alle drie de panden in het historische centrum – in een gebouw woedde twee keer brand – werden geëxploiteerd door twee broers. Volgens justitie zijn de branden aangestoken door één persoon. Gisteren eiste de officier van justitie tegen de 27-jarige Chester W. uit Delft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar met tbs.

W. bekende al eerder dat hij de laatste brand, op 23 april in hotel Grand Canal aan de Breestraat, heeft aangestoken, maar hij ontkent betrokkenheid bij de andere branden. De verdachte zei uit wraak te handelen. W. verdacht zijn huurbaas van brandstichting in zijn woning aan de Voldersgracht, twee dagen eerder. De huurbaas zou zo verzekeringsgeld hebben willen opstrijken.

Justitie acht juist bewezen dat de brand aan de Voldersgracht door W. zelf is aangestoken. Voor de twee branden in het pand aan de Oude Delft (8 en 18 april) vond justitie niet genoeg bewijs, al was de werkwijze vergelijkbaar met die bij de andere twee.

W. heeft een verleden met veel drank- en drugsgebruik en kampt met een persoonlijkheidsstoornis. De Delftenaar werd al zes maal veroordeeld voor onder meer geweldplegingen en inbraken. Uitspraak op 8 december.