Nog onbekende pinguïn blijkt al uitgestorven

Rotterdam. Een tot dusver onbekende Nieuw-Zeelandse pinguïn is uitgestorven binnen een paar honderd jaar nadat Polynesiërs arriveerden. Dat concluderen Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers uit een analyse van circa 500 jaar oude pinguïnbotten, gevonden in een vroegere Polynesische nederzetting op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De botten van de nieuwe soort Megadyptes Waitaha maken duidelijk dat het dier kleiner was dan zijn met uitsterven bedreigde verwant: de geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes). Ook het DNA-materiaal verschilt. Toen Europeanen eind 19de eeuw op Zuideiland arriveerden, leefden daar alleen de verwante geeloogpinguïns. De wetenschappers hebben de pinguïn vernoemd naar de Waitaha, de oudste Polynesiërs op het Zuidereiland die dus mogelijk voor zijn uitsterven verantwoordelijk zijn. De studie is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift de Proceedings of the Royal Society B.