NOC: Gerbrands of Hendriks

Toon Gerbrands (51) en Maurits Hendriks (47) zijn de belangrijkste kandidaten om Charles van Commenée op te volgen als technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF.

Jacco Verhaeren is de derde naam op de shortlist, maar hij liet vanochtend weten in elk geval tot en met de Olympische Spelen van 2012 in Londen technisch directeur van de zwembond (KNZB) te blijven. „Ik werk nog maar twee jaar bij de bond en we zijn net aan de uitvoering van een ambitieus plan met topsportcentra en talentontwikkeling begonnen. Dat wil ik afmaken.”

Overigens was Verhaeren nog niet officieel benaderd door NOC*NSF, wat tot vanochtend ook gold voor Gerbrands en Hendriks. Maar zij kunnen binnenkort een uitnodiging van de selectiecommissie verwachten.

Zowel Gerbrands als Hendriks past in de profielschets, die van de technisch directeur coachervaring in de topsport en aantoonbare managementskwaliteiten verlangt. Gerbrands is oud-bondscoach van de volleyballers en werd vijfde bij de Olympische Spelen in Sydney (2000), hetzelfde jaar waarin Hendriks als coach van de hockeyers olympisch kampioen werd.

Gerbrands is nu algemeen directeur van de voetbalclub AZ en Hendriks zowel bondscoach als technisch directeur bij de Spaanse hockeybond, waar hij, in tegenstelling tot eerdere berichten, zijn contract niet heeft verlengd. Hij is ook mede-initiatiefnemer van de Euro Hockey League.

Gerbrands zegt pas over de overstap van AZ naar NOC*NSF na te denken zodra hij wordt benaderd. Hendriks is zeer geïnteresseerd in de functie. Hij spreekt van „een mooie baan” en „de belangrijkste positie in de Nederlandse sport”.

    • Henk Stouwdam