Neergang treft overslag in haven van Rotterdam

Stagnatie in de Rotterdamse haven. Boven: veel ongebruikte containers; onder: nieuwe auto’s op het parkeerterrein van de haven. Foto’s Bas Czerwinski 24-11-2008, Rotterdam. Containers bij de ECT Home Terminal. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Rotterdam, 25 nov. - De Rotterdamse haven, die werk biedt aan 70.000 mensen, wordt hard getroffen door de economische inzinking. In de ECT-terminal in de haven van Rotterdam staan de containers hoog opgestapeld. Traditioneel geldt dat hoe meer containers in de haven blijven staan, hoe minder handel er is. Ook de haventerminals met nieuwe auto’s zijn overvol.

De overslag van grondstoffen voor de metaalbranche en de chemie loopt terug, de groei in containeroverslag stagneert. Vooral na september, de maand waarin zakenbank Lehman Brothers omviel, raakte die daling in een stroomversnelling. In de eerste drie kwartalen van dit jaar groeide de overslag in de haven nog met 6,1 procent. In oktober liep de overslag van containers terug, aldus het Havenbedrijf.

De Rotterdamse haven is in tonnen gemeten vooral van strategisch belang voor de opslag en overslag van ruwe olie, containers en ertsen en schroot. Zij zorgden in de afgelopen kwartalen voor het grootste deel van het groeivolume.In oktober liet president-directeur Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam nog weten dat de haven „op een hoog niveau” blijft presteren. De eerste indicaties voor een kentering dienden zich toen al aan.

Meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis