Moskou laat koers van roebel zakken

De Russische centrale bank heeft gisteren voor een tweede keer in korte tijd de bandbreedte van de roebel aan beide zijden opgerekt met dertig kopeken, zo’n 1 procent. Daarmee wordt een verdere waardevermindering van de roebel in feite toegestaan, of wel een centraal geleide devaluatie.

De afgelopen twee maanden heeft de Russische staat al 57 miljard dollar van zijn valutareserves uitgegeven om de Russische munt te ondersteunen.

Zowel het Kremlin als de centrale bank zegt dat de stap een technische aangelegenheid is. Een grote waardevermindering zou uitgesloten zijn. Er wordt door de autoriteiten vanuit gegaan dat de geringe waardevermindering al gunstig is voor de Russische export, die goedkoper wordt.

Een Russische econoom van de bankgroep Unicredit zei gisteren tegen het Amerikaanse persbureau AP dat 1 procent nu, net als de 1 procent eerder deze maand, te weinig zal zijn om de kapitaalvlucht te verminderen en een aanval van speculanten op de roebel te voorkomen. De roebel loopt dat gevaar nu de valutareserves slinken en tegelijkertijd de buitenlandse schuld toeneemt en de reserves al overtreft.

De valutareserves zijn sinds deze zomer met 140 miljard dollar geslonken tot 450 miljard dollar (stand op 14 november). Volgens UnicreditAton, een dochter van Unicredit, kan de Russische overheid nog 70 tot 80 miljard dollar van haar valutareserves gebruiken voordat de verdediging van de roebel onhoudbaar wordt.