Miljarden voor Barclays

De directie van Barclays Bank heeft gisteren ondanks verzet van veel investeerders groen licht gekregen van haar aandeelhouders voor een omstreden plan om 7 miljard pond (8,6 miljard euro) aan nieuw kapitaal uit de particuliere sector aan te trekken.

Het leeuwendeel van dit bedrag, 5,3 miljard pond, komt van investeerders uit Qatar en Abu Dhabi, die in ruil controle over bijna eenderde van de aandelen in de bank zouden kunnen krijgen. De overige 1,7 miljard pond komt van institutionele investeerders, hoofdzakelijk uit Groot-Brittannië zelf. Veel aanwezige aandeelhouders protesteerden tegen de voorgenomen deal, omdat de voorwaarden voor de geldschieters te gunstig zouden zijn. Barclays-topman John Varley had volgens hen beter steun kunnen vragen aan de Britse regering. Barclays wees er echter op dat de regering geen gunstiger voorwaarden wilde verlenen dan nu op de markt gelden.

Voorzitter van de raad van commissarissen Marcus Agius zei ook dat Barclays zich niet wilde binden aan de voorwaarde om voorlopig geen dividend uit te keren. Regeringssteun zou ook de expansieplannen van Barclays in het buitenland kunnen dwarsbomen.