Mijnbouwer BHP trekt bod Rio Tinto in

De Brits-Australische mijngigant BHP Billiton ziet af van zijn bod op rivaal Rio Tinto. Het bedrijf denkt niet langer dat het bod in het belang is van de aandeelhouders.

Dat verklaarde de beursgenoteerde delfstoffengroep – een van de grootste ter wereld – vanochtend in een schriftelijke verklaring. In de verklaring uitte het bestuur voorts zijn bezorgdheid over „de verdere verslechtering van de globale economie”.

De beslissing van BHP Billiton om de overname af te blazen is niet alleen ingegeven door de onzekerheid van de financiële crisis, het stilvallen van de economische groei in de VS en Europa en de dalende vraag in China en India. Ook de dramatische val van de grondstoffenprijzen speelt het bedrijf parten. Eind oktober lag de prijs van koper op de Londense beurs al 43 procent lager dan een jaar eerder. De afgelopen maand zakte die prijs nog eens met 23 procent.

Toen BHP Billiton een jaar geleden zijn overnamebod aankondigde, werd de waarde van het resulterend fusiebedrijf geschat op 140 miljard dollar. Door de daling van de aandelenkoers van beide bedrijven daalde de waarde echter tot 62 miljard dollar. „De risico’s waren te groot geworden”, zei bestuursvoorzitter Marius Kloppers van BHP Billiton deze ochtend. Het bedrijf wilde de overname in aandelen betalen: het bood 3,4 aandelen voor 1 aandeel Rio Tinto.

De overname was omstreden. Grote Europese en Aziatische staalgroepen vreesden dat een fusie de markt voor de levering van ijzererts – een basisgrondstof voor staal – zou herleiden tot een zogeheten duopolie. Daarbij zou de markt door twee partijen, het Braziliaanse Vale en BHP Billiton, gedomineerd worden.

BHP Billiton had voor de overname al toestemming van de Amerikaanse justitie en de Australische mededingingsautoriteiten. Maar de Europese Commissie liet weten bezwaren te hebben tegen de fusie van de mijnbouwers. De verwachting was dat BHP Billiton een aantal activiteiten zou moeten verkopen om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese mededingingsregels. Het risico dat BHP Billiton de onderdelen niet tijdig zou kunnen afstoten en de hoge schuldenlast die met de overname gepaard ging, deden het bedrijf uiteindelijk afzien van de transactie.

Nadat Rio Tinto en Vale de afgelopen weken al bekend hadden gemaakt dat zij hun ijzerertsproductie zouden terugschroeven, liet ook BHP Billiton deze maand weten dat leveringen van ijzererts aan Chinese staalbedrijven zullen worden uitgesteld. Het bedrijf liet ook weten de waardering van twee nikkelmijnen met 2,1 miljard dollar naar beneden bij te stellen.

Meer over het overnamebod op nrc.nl/riotinto