Internet Weblog van de dag

Joint, jonko of pretsigaret 22-01-2005, UTRECHT. HENNEPBEURS IN DE JAARBEURS. VOORGEDRAAIDE JOINT FOTO BAS CZERWINSKI Drugs Czerwinski, Bas

Gemeentewiet onhaalbaar. Op het juridische weblog De uitspraak schrijft Folkert Jensma over het oude, onhaalbare idee om gemeentewiet te telen:„Hield de Eindhovense burgemeester Van Gijzel zich vrijdag met opzet dom? Of werd hier een oud ideetje opnieuw gelanceerd om te zien of het nu wel zou lukken? Politiek is een wonderlijk vak. Europese en VN-verdragen laten immers geen experimenten toe met de teelt van cannabis om zo coffeeshops uit de criminele invloedssfeer te houden. Lees onderaan de pagina het adviesrapport dat minister Donner (CDA, Justitie) in 2005 daarover liet samenstellen. Het advies hoefde maar 25 kantjes lang te zijn. „Een experiment met de bevoorrading van een enkele coffeeshop, laat staan de bevoorrading van alle ca. 750 coffeeshops, kan geacht worden in strijd te zijn met de verplichtingen die op Nederland rusten”. De teelt van cannabisplanten op enige schaal is immers niet onder het afgesproken criterium van ‘persoonlijk gebruik’ te brengen. Alleen voor medische of wetenschappelijke doeleinden mag er cannabis worden geteeld.

Toch had minister Klink (Volksgezondheid, CDA) zondag in het tv-programma Buitenhof geen zin om het proefballonnetje al meteen door te prikken.”

Lees meer over plannen voor het telen van gemeentewiet op nrc/uitspraak