Goed verhaal is goud

Goed verhaal is goud Dat een goed verhaal goud waard is, bewijst Jan Paul Schutten in Kinderen van Nederland (Nieuw Amsterdam, €14,95, met tekeningen van Paul Teng) dat over ons gezamenlijk verleden gaat. Mirjam Noorduijn oordeelt: ‘Jan Paul Schutten bewees al met Kinderen van Amsterdam – waarvoor hij in 2008 de Gouden Griffel kreeg – dat een goed verhaal goud waard is. Met de opvolger Kinderen van Nederland bewijst hij dat opnieuw. Schutten schrijft levendig en – daar ligt zijn kracht – vertelt van binnenuit: vanuit het perspectief van acht historische kinderen door de tijd heen. Zo maakt hij het verleden invoelbaar. Gedurfd zoekt hij de grens op tussen fictie en geschiedenis: hij verwijst naar bronnen, beschrijft realistisch de stank van mest, rook en rottend vlees in Utrecht rond 1450, maar verzint voor het prehistorische meisje van Yde een heuse naam, zodat zij vanaf nu als Elva door het „leven” gaat.’ ‘Schutten toont dat bezieling vertelkunst vereist. En vertellen – of het nu geschiedenis betreft of mythologie – is een artistieke prestatie die zonder verbeelding niet geleverd kan worden.’
Goed verhaal is goud Dat een goed verhaal goud waard is, bewijst Jan Paul Schutten in Kinderen van Nederland (Nieuw Amsterdam, €14,95, met tekeningen van Paul Teng) dat over ons gezamenlijk verleden gaat. Mirjam Noorduijn oordeelt: ‘Jan Paul Schutten bewees al met Kinderen van Amsterdam – waarvoor hij in 2008 de Gouden Griffel kreeg – dat een goed verhaal goud waard is. Met de opvolger Kinderen van Nederland bewijst hij dat opnieuw. Schutten schrijft levendig en – daar ligt zijn kracht – vertelt van binnenuit: vanuit het perspectief van acht historische kinderen door de tijd heen. Zo maakt hij het verleden invoelbaar. Gedurfd zoekt hij de grens op tussen fictie en geschiedenis: hij verwijst naar bronnen, beschrijft realistisch de stank van mest, rook en rottend vlees in Utrecht rond 1450, maar verzint voor het prehistorische meisje van Yde een heuse naam, zodat zij vanaf nu als Elva door het „leven” gaat.’ ‘Schutten toont dat bezieling vertelkunst vereist. En vertellen – of het nu geschiedenis betreft of mythologie – is een artistieke prestatie die zonder verbeelding niet geleverd kan worden.’

Dat een goed verhaal goud waard is, bewijst Jan Paul Schutten in Kinderen van Nederland (Nieuw Amsterdam, €14,95, met tekeningen van Paul Teng) dat over ons gezamenlijk verleden gaat.

Mirjam Noorduijn oordeelt: ‘Jan Paul Schutten bewees al met Kinderen van Amsterdam – waarvoor hij in 2008 de Gouden Griffel kreeg – dat een goed verhaal goud waard is. Met de opvolger Kinderen van Nederland bewijst hij dat opnieuw. Schutten schrijft levendig en – daar ligt zijn kracht – vertelt van binnenuit: vanuit het perspectief van acht historische kinderen door de tijd heen. Zo maakt hij het verleden invoelbaar. Gedurfd zoekt hij de grens op tussen fictie en geschiedenis: hij verwijst naar bronnen, beschrijft realistisch de stank van mest, rook en rottend vlees in Utrecht rond 1450, maar verzint voor het prehistorische meisje van Yde een heuse naam, zodat zij vanaf nu als Elva door het „leven” gaat.’

‘Schutten toont dat bezieling vertelkunst vereist. En vertellen – of het nu geschiedenis betreft of mythologie – is een artistieke prestatie die zonder verbeelding niet geleverd kan worden.’