Er is zelfs wind op de digitale golfbaan

Deze week: typische buitensporten die je nu ook binnen kunt doen.

Golfen met een simulator: lijkt een beetje op bowlen.

„Het lijkt een beetje op bowlen”, zegt amateurgolfster Gwen Pol (20) nadat ze de eerste (nog wat onhandige) full swing van haar leven heeft gemaakt. Indoor golf heeft daar inderdaad wel iets van weg: jij en je gezelschap krijgen een eigen baan toegewezen, een computer houdt de gegevens van elke speler bij en je kunt tijdens het wachten op je volgende beurt gewoon achterover gaan zitten met een biertje.

Maar daarmee houdt de vergelijking ook wel op. Je bevindt je namelijk in een donker kamertje van ongeveer vier bij vijf meter, dat steeds de tee (afslagplaats) vormt. De muur is voorzien van een enorm doek dat vol zit met technisch vernuft. Daar wordt de golfbaan op geprojecteerd, met in de verte steeds een verleidelijk wapperend vlaggetje dat de locatie van de hole aangeeft. Je moet, net als bij normale golf, de bal met de juiste golfclub en de juiste kracht in de juiste richting zien te slaan. Dat betekent dus dat je de golfbal steeds tegen het scherm aan moet knallen, vaak met een enorme kracht. Vervolgens berekent de computer de richting, afstand en snelheid van je slag, en zo wordt bepaald waar op de digitale golfbaan je bal terecht is gekomen.

Gwens golfpartner Tim Coorn (20) heeft iets meer ervaring met golf dan zij, en in dit verschil blijkt een klein probleem te zitten. Gwen heeft meer slagen nodig om de hole te bereiken, en is veel vaker balletjes aan het slaan dan Tim, die ondertussen zijn heil zoekt in de bodem van zijn glas. Zo kan ze natuurlijk wel even lekker extra haar slagkunsten oefenen.

Indoor golf probeert normale golf zo goed mogelijk te benaderen. In de software zijn wereldberoemde golfbanen tot in detail nagemaakt, en er wordt tijdens het spelen ook wind gesimuleerd. Als je bal in het zand of in ruw terrein (het rough) terechtkomt, dan moet je hem bij je volgende beurt slaan vanuit de respectievelijk witte of groene polyester sprietjes (ze verschillen in dichtheid) die op de vloer zijn aangebracht.

Volgens medewerkster Milou Willemse (19) van indoor golfclub Golf Republic in Amsterdam-Zuid komen er volop golfminnende zakenmensen bij ze langs. Maar ook de grootste amateurs mogen een balletje slaan. Deze beschutte omgeving leent zich uitstekend voor mensen die niet zo zeker zijn van hun zaak. Beginnend golfster Mia Jacobs (55): „Het fijne is juist dat je hier kunt experimenteren, want er is toch niemand die het ziet.”

Net als bij reguliere golf is degene wiens bal zich het verst van de hole bevindt aan zet. Dus als je de beurt na één slag aan een ander moet overdragen, dan krijg je al snel het gevoel dat je weet waar je mee bezig bent. Maar Milou Willemse waarschuwt: „Als je het goed lijkt te doen in een simulator, wil dat nog niet zeggen dat je ook op een echte golfbaan goed bent.”

Voor het plezier maakt het echter niks uit hoe goed of slecht je bent. En het technische vernuft achter indoor golf is niet onfeilbaar, dus je kunt altijd nog op je geluk rekenen. Als je de bal bijvoorbeeld met een lelijke scheve slag via de rechtermuur toch nog per ongeluk op het juiste deel van het scherm weet te krijgen, dan kan hij op de digitale hole nog best een aardig eindje de juiste richting in rollen. En dan heb je net zo veel recht om een trotse grijns te vertonen als een profgolfer dat heeft.

Indoor golfen: Golf Republic in Amsterdam (vlakbij de RAI). Prijs p.p. per uur vanaf: 32 euro. www.golf-republic.nl

    • Marten Mantel