Een nieuwe geschiedenis voor België: gevaarlijk!

België,een parcours van herinnering onder redactie van Jo Tollebeek e.a. (Bert Bakker, 2 delen, €100,–), met 66 plekken vol nationalisme, tweedracht en frieten, is een zwijgende apologie van dit land, aldus Jeroen van der Kris.

‘Het is een gevaarlijke opdracht die Jo Tollebeek zich met een groep collega’s gesteld heeft. Met België, een parcours van herinnering willen ze hun land een nieuwe geschiedenis geven. Een nieuwe geschiedenis voor België – dat is gevaarlijk omdat discussies over het verleden in dit land vaak ontaarden in een debat over het heden. Een heden waarin Vlamingen en Franstaligen ruziën over de toekomst. Sneuvelden er in de Eerste Wereldoorlog meer Vlamingen dan Walen? Waren Nederlandstaligen in Brussel vroeger in de meerderheid? Hielpen Antwerpse politieagenten tijdens W.O. II de nazi’s bij het afvoeren van joodse medeburgers? Wie dat soort vragen stelt, moet in België bedacht zijn op het politieke doel dat wordt nagestreefd door degene die het antwoord geeft. Tollebeek en zijn collega’s gaan het gevaar niet uit de weg. Ze zoeken het juist op. Ze willen meer doen dan de geschiedenis van een plek beschrijven. Hun verhalen gaan ook over de herinneringen aan de historische gebeurtenissen, hoe die zijn veranderd en waarom.’