Culiraadsels

250 g bloem1 theelepel bakpoeder150 g zachte boter1 eidooier75 g poedersuiker4 eetlepels espressokoffie75 g pijnboompitten

Bij gebrek aan patenten en auteursrecht op recepten is het moeilijk te achterhalen welke chef de uitvinder van een bepaald gerecht is. Wie begon als eerste het bord te versieren met streepjes, stipjes en vegen? Wie plaatste als eerste een kers op de appelmoes en verving een toefje krulpeterselie door een trosje aalbessen of besneden aardbei? Wanneer verdween de grote metalen opdienschaal voorzien van een zwierig gespoten rand van aardappelpuree en in het midden het vlees of de vis omringd door doperwtjes en worteltjes? Wie was de uitvinder van de met garnalen gevulde avocado?

Op één culi-raadsel zou ik graag het antwoord weten: wie verzon de tongfilets Picasso, nog steeds een populair gerecht in Nederlandse restaurants in de provincie waar men graag de gebakken zeetong voorziet van een mengelmoes van meestal fruit uit blik. In de Gastronomische Larousse wordt deze Picasso niet genoemd. Over dit gerecht een andere keer meer.

Vandaag een eenvoudig recept voor circa 24 naamloze Italiaanse biscotti, koffie-notenkoekjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een koekenpan met dikke bodem en schud de regelmatig om. Schep de noten in een kom en laat ze afkoelen.

Schep eenderde van de noten in de kom van een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de boter, de eidooier, poedersuiker, bloem, bakpoeder en koffie toe en druk de pulse-knop, als die aanwezig is, enkele malen in. Maal alle ingrediënten tot een beslag.

Schep dit beslag in een kom en roer de apart gehouden pijnboompitten erdoor. Schep met een eetlepel 12 wat slordig uitziende hoopjes beslag ter grootte van een walnoot, met enige tussenruimte, op bakpapier of een siliconen bakmat. Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Schep ze op een rooster en laat ze afkoelen. Bak van de rest van het beslag koekjes. Bestrooi ze eventueel met wat poedersuiker of cacaopoeder.

Anne Scheepmaker

Morgen: knisperend kruim

    • Anne Scheepmaker