Chauffeur van Bin Laden naar Jemen

De vroegere chauffeur van Osama bin Laden, Salim Hamdan, wordt op zeer korte termijn van het Amerikaanse gevangenkamp op Guantánamo Bay overgebracht naar zijn geboorteland Jemen.

Hamdan werd in augustus door een zogeheten militaire commissie veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest, wegens materiële steun aan het terreurnetwerk Al-Qaeda. Hamdans straf loopt op 28 december af.

Het Pentagon liet destijds weten dat hij niettemin voor onbepaalde tijd op Guantánamo Bay kon worden vastgehouden als ‘onwettig vijandelijk strijder’. Het nieuws van zijn overplaatsing werd gisteren door functionarissen van het Pentagon aan internationale media gemeld. De resterende tijd van zijn straf zit hij uit in Jemen, aldus de zegslieden.

De regering-Bush probeerde kort geleden nog Hamdans straf te verlengen met het argument dat de rechters niet de bevoegdheid hadden de tijd die hij op Guantánamo Bay had vastgezeten van zijn straf af te trekken.

De uitspraak van het militaire tribunaal kwam destijds als een verrassing. De aanklager had 30 jaar tot levenslang geëist wegens samenzwering met Al-Qaeda om aanslagen te plegen, waaronder die van 11 september 2001. De rechters verwierpen die beschuldiging. Hamdan heeft toegegeven dat hij voor Bin Laden in Afghanistan heeft gewerkt, voor omgerekend zo’n 150 euro per maand. Maar het ging hem, zei hij, zuiver om het loon.

Hamdans proces was het eerste door een militaire commissie, de omstreden gerechtelijke instantie die de regering-Bush buiten het gewone systeem heeft opgezet voor berechting van buitenlandse terreurverdachten. Tientallen van de circa 270 resterende gevangenen op Guantánamo Bay worden in de komende maanden berecht. (Reuters, AP, AFP)