Bos maakt overstap van baan naar weg

Theo Bos zet zijn wielercarrière voort op de weg. De 25-jarige wereldkampioen op de baan blijft bij zijn huidige werkgever Rabobank, die enkele jaren geleden ook al een poging had gedaan om hem over te halen over te stappen naar de weg.

Komend seizoen rijdt Bos voor het continentale team, dat onder leiding staat van oud-profrenner Nico Verhoeven. De profformatie Cervélo had ook belangstelling voor Bos als wegrenner.

Bos begint officieel op 1 januari aan zijn nieuwe avontuur. De keus voor zijn huidige baas maakte de vijfvoudig wereldkampioen (sprint, keirin, kilometer tijdrit) zeer bewust. „Ik sla een nieuwe weg in, in mijn leven en vooral qua fietsen”, zei Bos gisteren. „De goede begeleiding, door onder anderen ploegleiders en trainers, heeft me doen besluiten deze kans met beide handen aan te pakken.”

De Rabobankcoureur twijfelde na de Spelen van Athene (2004) al eens of hij nog als baanrenner moest verder gaan. Op dat moment zag Bos nog voldoende uitdagingen en kon hij de verleiding van een loopbaan op de weg weerstaan. Dat was vier jaar later na de mislukte Spelen in Peking – hij ging als kanshebber voor de olympische titel op verschillende onderdelen naar China, maar kwam met lege handen terug – anders. „Ik heb op de baan eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen was, behalve olympisch goud. Om daar dan vier jaar op te wachten, is zonde. Ik zocht een nieuwe uitdaging.” Bos wil graag de Tour de France rijden.

Hij meldde gisteren in het tv-programma Holland Sport dat hij al negen weken op de weg traint. In die periode verzamelde de begeleiding zoveel mogelijk gegevens en die cijfers waren hoopgevend, aldus Bos. Het is aannemelijk dat de baanwielrenner in februari in de Ronde van Algarve zijn debuut op de weg maakt. Bij zijn overstap is Rabobanktrainer Louis Delahaye nauw betrokken. Die stimuleerde hem de overstap te maken. Een renner die dat met veel succes deed is de Britse sprinter Mark Cavendish (23). Die deed dit jaar voor het eerst mee aan de Tour de France en behaalde daar vier sprintzeges.

Bos, een boegbeeld van het Nederlandse baanwielrennen, maakte duidelijk dat de buitenwacht voorlopig geen al te hoge verwachtingen moet hebben. Hij begint zijn carrière op de weg in kleine wedstrijden, in het tweede team van Rabobank. „Ik moet vanaf nul beginnen”, zei hij. „Ik zal niet opeens vooraan in de Ronde van Vlaanderen fietsen. Zo is het gewoon. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik er talent voor heb.”

Een terugkeer naar de baan, en deelname aan de Spelen van 2012 in Londen, behoort tot de mogelijkheden. „Volgens mij moet ik het ene niet laten om het andere te doen. Deze kans komt voor mij op het goede moment.” (ANP)