Bedrijven pessimistisch, werktijdverkorting rond

Nederlandse bedrijven zijn somberder over de economie. Het vertrouwen is gedaald tot het laagste niveau sinds 2003 en bereikt daarmee bijna het laagste punt ooit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendgemaakt. Ook consumenten werden pessimistischer.

Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) besloot gisteren dat bedrijven die wegens de kredietcrisis een „acuut omzetverlies” lijden, tijdelijk werktijdverkorting voor hun werknemers kunnen aanvragen. Op deze manier blijven vakkrachten voor wie periodiek geen werk is, behouden. „We hebben te maken met een uitzonderingssituatie, omdat zoveel ontwikkelingen zich ophopen”, zegt Donner. „Wat dreigt is een overreactie in de hele economie. Die proberen we te doorbreken.”

De combinatie van dalende conjunctuur, hogere energie- en grondstofprijzen en beperking van de kredietverstrekking heeft bedrijven in onder meer de auto- , de bouw- en de chemiebranche in acute problemen gebracht.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten noemt de 200 miljoen euro die Donner beschikbaar stelt voor werktijdverkorting „aan de zuinige kant”. Aanvragen moeten op 1 januari binnen zijn, die termijn vindt hij te kort. „De druk is nu groot. Iedereen holt naar Den Haag. Bedrijven zijn bang dat ze achter het net vissen. Dat kan tot chaos leiden.” Bovendien hebben niet alle bedrijven onmiddellijk een probleem. „In de metaalsector en auto-industrie vielen de eerste klappen, maar er zijn sectoren waar het pas in een later stadium slechter gaat. Die zijn dan te laat voor deze regeling en zullen mensen moeten ontslaan om het hoofd boven water te houden.”

De OESO maakte vanmorgen bekend dat de ontwikkelde economieën inmiddels in de ergste recessie zitten sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, of aan de rand van zo’n recessie staan. De OESO verwacht dat de economieën van vrijwel de hele westerse wereld volgend jaar zullen krimpen. De Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 0,2 procent.

Ondanks de pessimistische berichten stonden de beurzen gisteren en vandaag in de plus. Beleggers waren enthousiast over de ministersbenoemingen van de aankomende Amerikaanse president Obama en de redding van Citigroup. In Amsterdam sloot de AEX-index gisteren ruim 10 procent hoger en steeg de beurs vanmorgen opnieuw 1,5 procent.

Werktijdverkorting: pagina 12