Afscheid Krezip barst van levenslust

Pop Krezip. Gehoord: 21/11 Patronaat, Haarlem. Herhaling: 27/11 Oosterpoort, Groningen; 28/11 013, Tilburg. Tour t/m 20/12. ***

Krezip stopt op het hoogtepunt. In plaats van langzaam uit te doven of te wachten tot de verveling toeslaat, besloot de band ermee op te houden, juist op het moment dat hij een nieuwe weg was ingeslagen, die niet alleen verrassend maar ook succesvol was. Maar al is er dan sprake van een afscheid, afgelopen vrijdagavond tijdens hun optreden in Patronaat, Haarlem, liet Krezip juist zien dat het levenslust is waar hun muziek om draait.

Met zangeres Jacqueline Govaert in korte witte glitterjurk en hoge hakken, gitarist Anne Govaert in zwartwitte rockabilly-outfit, en de rest van de band in witte pakken, werd een ‘best of’-selectie gespeeld van de zes cd’s die Krezip tijdens zijn bestaan heeft gemaakt. Vanaf de opener Go To Sleep, de nieuwe single, tot liedjes als Out Of My Bed en Plug It In & Turn Me On was te horen hoe Krezips liedjes zich ontwikkeld hebben van tamelijke doorsnee rock, tot puntige popnummers waarin gitaar en synthesizer een stekelig duel uitvechten.

De hit-ballades All My Life en I Would Stay krijgen live een naar Nederlandse begrippen ongekende bijval van het publiek. Jacqueline Govaert hoeft maar te zingen ‘If this is true, I thought then, what will I think’, en de rest van I Would Stay wordt gezongen door de zaal - of het nu is tijdens Pinkpop of in het uitverkochte Patronaat.

Govaerts licht hese stem klonk aanvankelijk nog zacht, maar werd gedurende het optreden vol genoeg om heen en weer te kunnen springen in nummers als You Can Say en Out Of My Bed. Haar eerst nogal gereserveerde houding ontdooide gaandeweg, en zonder sentimenteel te worden constateerde ze dat het de ‘dertien na laatste keer was’ dat ze monsterhit I Would Stay zou zingen. Ondanks haar zichtbare zwangerschap, drapeerde Govaert zich dit keer nog moeiteloos over de monitorboxen.

Na deze afscheidstournee speelt de band in juni nog twee keer in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Wat daarna gebeurt is ongewis. Maar de tekst uit de cover Alright van Supergrass gaf hun houding treffend weer: ‘We are young, we get by’.

    • Hester Carvalho