Actieserie '24' in nieuw jasje

De Amerikaanse tv-serie ‘24’ is lang weggeweest. Een televisiefilm moet de kijker nu opwarmen voor een nieuw seizoen.

Scène uit ‘Redemption 24’ met Jack Bauer (Kiefer Sutherland) Foto Fox

Wat in ieder geval te verklappen is: Jack Bauer overleeft alle tegenslagen in de film 24: Redemption. Een nieuw seizoen van de serie 24 staat voor de deur en de overheidsagent-tegen-alle-kwaad moet daarin opnieuw Amerika, en zelfs de wereld redden. De Amerikanen moesten anderhalf jaar wachten op nieuwe avonturen van Bauer. Zondagavond kregen de Amerikaanse kijkers een voorproefje van wat komen gaat. Deze uitzending is zondag aanstaande bij RTL5 te zien. Het is een twee uur durende televisiefilm die een brug moet slaan tussen het vorige en het nieuwe seizoen.

Maar bovenal doen de makers met de film een poging het tij te keren. Amerika is namelijk veranderd en de actieserie was nog niet aangepast aan de nieuwe tijdgeest. 24 begon vlak na de aanslagen van 11 september 2001, en de timing had niet beter kunnen zijn. Kiefer Sutherland speelt een agent van een anti-terrorismedienst, die, om aanslagen te voorkomen, niet aarzelt mensen te vergiftigen, vingers af te hakken of executies in scène te zetten.

Toen de oorlogen in Afghanistan en Irak begonnen, piekten de kijkcijfers. In bijna iedere episode breekt Jack met de protocollen van zijn dienst of met de Conventie van Genève. Acties moeten immer verijdeld, levens gered.

Toen na een aantal jaren echter de schaduwzijden van de oorlog tegen het terrorisme aan het licht kwamen en de martelingen van tv dichter bij de realiteit stonden dan de publieke opinie aankon, daalde het aantal kijkers van 24. Dat de maker Joel Surnow zich openlijk associeerde met Amerikaanse conservatieven schrikte ook af.

Het zichtbaarst werd dit tijdens de vorige reeks, seizoen zes. Normaal groeit het aantal Amerikaanse kijkers na verloop van een aantal afleveringen; maar dit keer daalde het kijkerspubliek met liefst een derde: van zestien naar elf miljoen. Surnow vertrok, en de schrijvers begonnen te dubben. Minder actie? Meer moraal? Een schuldbewuste Jack naar Afrika sturen voor vrijwilligerswerk?

Vorige zomer besloten ze dat Jack zich moest verdedigen voor zijn martelpraktijken. Hij moet in het Congres verantwoording afleggen. „We zijn ons bewust van de veranderingen in de wereld”, zegt hoofdschrijver en uitvoerend producent Howard Gordon in The Wall Street Journal. „Dit komende seizoen is een antwoord daarop.” ‘Redemption’, de titel van de film betekent zoveel als ‘redding’, ‘verlossing’, ‘bevrijding’.

Bijkomend probleem was de schrijversstaking in New York en Hollywood. Duizenden schrijvers legden hun werk neer, talloze films en series liepen vertragingen op. Fox, de omroep die 24 uitzendt, besloot daarop de serie pas in 2009 uit te zenden.

De televisiefilm speelt zich af in de twee jaar tussen het laatste en komende seizoen. Jack verblijft in het verzonnen Afrikaanse land Sengala (gefilmd in Zuid-Afrika). Tegelijkertijd wordt in Washington een vrouwelijke president ingezworen (het Amerika uit de serie had al twee zwarte presidenten) en Jack Bauer laat bij vlagen wroeging zien. Eén zin, uitgeroepen tijdens een actiescène, van Bauer geeft de hele accentverschuiving weer: „Hé! We hebben het hier wel over kinderen, hoor!”

‘24: Redemption’: 30 november, RTL5. De serie volgt in het voorjaar. Meer artikelen over 24 op nrc.nl/media

    • Marie-Louise Schonewille