Aan grafrovers ontsnapte wagen

Aan grafrovers ontsnapte wagen Karanovo, 25 nov. Grafrovers hadden een paar jaar geleden al eens zo’n strijdwagen opgegraven, wisten de Bulgaarse archeologen. Maar nu hebben ze er zelf een gevonden, in een graf uit de tweede eeuw na Christus dat was gegraven in een veel oudere Thracische grafheuvel bij het dorpje Karanovo. De grafheuvel had al wekenlang 24-uursbewaking gekregen en de archeologen groeven buiten het seizoen, om de rovers niet op ideeën te brengen. De strijdwagen met vier wielen van ruim een meter heeft zware bronzen beplating en mythologische afbeeldingen, waaronder een panter met een dolfijnenstaart. De benodigde paarden waren vlakbij begraven. Foto Reuters. An archaeologist cleans a chariot found at a Thracian mound near the village of Karanovo, some 260 km (223 miles) east from the capital Sofia, November 22, 2008. A team of archaeologists led by Bulgarian archaeologist Veselin Ignatov found the chariot in the mound, dated back to the 2nd century A.D. Not much history has survived of the Thracians, who some experts say settled on what is now Bulgaria, Romania, northern Greece and Turkey's European territory from as early as 4 000 B.C. until they were finally incorporated into the Roman Empire in A.D. 46. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA) REUTERS