1 meezingen

Het begin van de videoclip 'Under the Bridge' van de Red Hot Chili Peppers, maar dan in de letterlijke versie van Dustin McLean Youtube

Letterlijke videoclips

YouTube, zoek op ‘literal version’, of bekijk de clips via nrcnext.nl/links

Het idee achter de ‘letterlijke video’ is simpel: vreemde jaren 80- en 90-video’s (en vreemd waren ze bijna allemaal) worden voorzien van een nieuwe songtekst die letterlijk beschrijft wat er in die clips te zien is. Inmiddels circuleren er al heel wat, maar veruit de beste zijn gemaakt door de 28-jarige Amerikaanse filmmaker/muzikant Dustin McLean. Hij heeft de videoclips van Take On Me (A-ha), Head Over Heels (Tears for Fears) en Under the Bridge (Red Hot Chili Peppers) onder handen genomen: drie video’s die vroeger best normaal leken, maar nu ongelofelijk belachelijk zijn. In McLeans slimme en geweldig leuke herinterpretaties vertelt de tekst je dus precies wat er in beeld gebeurt. In de scène in de video van Take On Me waarin sinistere stripfiguren de zanger en zijn liefde achterna zitten met steeksleutels zingt het koor ‘Pipe wrench fight’ in plaats van ‘Take on me’. Dat zinnetje is nu al zo legendarisch dat je T-shirts met die tekst kunt kopen. (MM)