Zorg om hockeysters R'dam

De hockeysters van Rotterdam speelden de laatste jaren om de titel, maar staan nu voorlaatste. Toch zeggen de coach en de voorzitter tophockey zich geen zorgen te maken.

Rond het hockeyveld van Rotterdam hangt een gespannen sfeer. De hockeysters, die de afgelopen zes jaar onafgebroken deelnamen aan de play-offs, staan nu voorlaatste in de competitie. Na negen duels heeft de ploeg één keer gewonnen en driemaal gelijkgespeeld. „Vandaag moeten ze echt winnen”, klinkt het vanaf de tribune. „Anders liggen ze er al bijna uit.” Tegenstander Hurley staat laatste.

Beide ploegen maken veel fouten. Het publiek moppert. „Als er zo wordt gespeeld, is het logisch dat we bijna onderaan staan”, zegt een toeschouwer. „Het wordt tijd dat er een andere coach komt”, voegt hij eraan toe. Er wordt instemmend geknikt.

Maar Hurley maakt meer fouten dan Rotterdam. De thuisploeg maakt er dankbaar gebruik van. Na ruim twintig minuten leidt de club, ondanks slecht spel, met 3-0, na een doelpunt van Claire Verhage en twee van Marijn Hinskens.

Even voor rust komt Fatima Moreira de Melo (30) het veld op. De speelster weet na ‘Peking’, waar ze met Nederland olympisch goud behaalde, nog niet zeker of ze wil blijven hockeyen. Tot de winterstop neemt ze de tijd om daar over na te denken, terwijl haar ploeg doorploetert. Inmiddels is het gaan sneeuwen. Moreira de Melo heeft last van de kou. Na acht minuten spelen roept ze al naar haar coach dat ze wil wisselen.

Het lijkt er op dat Rotterdam de eerste thuiszege van dit seizoen gaat behalen, maar het gaat zo hard sneeuwen dat de scheidsrechters het duel staken. Op 14 december wordt het restant gespeeld.

Jan Hagendijk, voorzitter tophockey van Rotterdam, beweert ondanks de slechte resultaten dat er niets aan de hand is. „We zijn dit seizoen nagenoeg met een heel nieuw team begonnen.” Slechts zes speelsters zijn over van vorig jaar. „Aan het eind van het seizoen staan we weer in het linkerrijtje.”

Hij staat ook voor 100 procent achter coach Stijn van Roosendaal. Dat een aantal fans een andere coach wil, interesseert hem niet. „Ik weet niet wie dat zeggen, maar die mensen zijn in elk geval niet goed wijs.” Volgens Hagendijk heeft Van Roosendaal geen makkelijke taak met zijn onervaren ploeg. „Stijn is zelf ook nog een jonge jongen, maar hij is heel enthousiast. Hij krijgt van ons de tijd om zichzelf te bewijzen.”

Ook Van Roosendaal (29) is niet bezorgd. „We doen onszelf wel tekort. Met zo’n jonge ploeg is het logisch dat we niet bovenaan meedoen, maar we zouden wel een paar plaatsen hoger moeten staan.” Dat Moreira de Melo slechts acht minuten heeft gespeeld vindt hij geen probleem. Hij was er namelijk van uitgegaan dat ze tot de winterstop helemaal niet zou spelen. „Een paar weken geleden heb ik haar gevraagd toch bij een aantal wedstrijden aanwezig te zijn. Daar stemde ze mee in, dat is al meer dan ik hoopte.”

Van Roosendaal bestrijdt dat zijn ploeg afhankelijk is van Moreira de Melo. „De drie doelpunten werden vandaag gemaakt voordat zij het veld op kwam. Dit team kan uitstekend presteren zonder haar, maar ik heb haar er graag bij. Niet alleen wegens haar eigen spel, maar ook omdat ze de andere speelsters het duwtje in de juiste richting kan geven.”

In de winterstop beslist Moreira de Melo over haar toekomst. Of ze blijft of niet, Van Roosendaal is ervan overtuigd dat de ploeg meer punten zal behalen. Dat is hoog nodig ook, anders speelt de club straks niet, zoals meestal, om de titel, maar tegen degradatie.

    • Shari Kiljan