Weer aanslagen in Bagdad, 20 doden

Drie aanslagen tijdens de ochtendspits hebben vandaag zeker twintig levens geëist in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hoewel in het algemeen het geweld in Irak aanzienlijk is verminderd, is er de laatste weken sprake van een golf bomaanslagen in Bagdad.

De meeste slachtoffers maakte een bom die was bevestigd onder een bus die het ministerie van Handel gebruikte om employees van en naar hun werk te vervoeren. Bij de ontploffing daarvan werden zeker dertien werkneemsters gedood en drie gewond, aldus een functionaris van het ministerie.

Even later blies een vrouwelijke zelfmoordterrorist zich op, terwijl ze in de rij stond voor een checkpoint bij de zwaar bewaakte Groene Zone, waar Iraakse regeringsgebouwen en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Daarbij vielen ten minste vijf doden en elf gewonden. Volgens een Iraakse zegsman blies de vrouw zich op bij een ingang die met name wordt gebruikt door personeel van de inlichtingendiensten. Bij een bomontploffing in het oosten van Bagdad werden twee burgers gedood en zeker vijf agenten gewond.

Het Iraakse parlement stelde zaterdag de stemming over het omstreden Iraaks-Amerikaanse troepenakkoord tot woensdag uit. De regeringspartijen staan in principe achter het akkoord, op grond waarvan de Amerikaanse troepen tot 1 januari 2011 in Irak blijven. Maar onder andere de aanhang van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr en de seculiere partij van ex-premier Iyad Allawi hebben er bezwaren tegen.

Parlementsvoorzitter Mahmoud al-Mashhadani schatte zaterdag de kans dat het akkoord wordt aangenomen op „50-50”. Minister van Planning Ali Baban waarschuwde gisteren de parlementsleden dat investeerders weg zullen blijven als zij het akkoord niet goedkeuren. (AP, Reuters, AFP)