Washington steekt 16 mld in Citigroup

advertentie van de Zuid-Koreaanse Korea Exchange Bank in Seoul. Twee ex-bestuurders van de bank werden vandaag vrijgesproken voor fraude bij de verkoop van de bank in 2003. Foto’s AFP A South Korean elderly walks past an advertisement for the Korea Exchange Bank at its main building in Seoul on November 24, 2008. The Seoul Central District Court cleared local officials of wrongdoing in the 2003 sale of Korea Exchange Bank to US equity fund Lone Star, saying there was no conspiracy to dispose of it at a fire-sale price. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE AFP

De Amerikaanse overheid geeft Citigroup, een van de grootste banken van de VS, een kapitaalinjectie van 20 miljard dollar (16 miljard euro). De overheid zal ook garant staan voor honderden miljarden aan riskante leningen waar Citigroup in heeft belegd.

De redding van Citigroup komt niet onverwachts. De geruchten over grote problemen bij het concern zorgden er vorige week al voor dat het aandeel 60 procent van zijn waarde verloor. De regering kon niet anders dan Citigroup redden. In Washington wordt de bank gezien als „too big to fail”: een val van Citigroup zou te grote gevolgen hebben voor het financiële systeem in de VS en in de rest van de wereld. Citigroup is actief in meer dan honderd landen.

Washington besloot tot het reddingspakket na een weekend van intens overleg waar onder anderen minister van Financiën Henry Paulson, Ben Bernanke, chef van de Amerikaanse centrale bank (Fed), en Timothy Geithner, president van de Federal Reserve Bank in New York, bij betrokken waren. Geithner is de beoogde nieuwe minister van Financiën in het kabinet van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama.

De actie van de overheid is de laatste in een reeks van reddingsacties die nodig waren omdat banken en verzekeraars in problemen kwamen door de kredietcrisis. Zij hadden te veel geïnvesteerd in risicovolle producten die gelieerd waren aan de Amerikaanse hypothekensector. Toen die inklapte bleken veel producten niets meer waard, of de waarde kon niet meer worden vastgesteld. Eerder redde de regering al verzekeraar AIG en hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. De regering zorgde er ook voor dat de wankelende zakenbank Bear Stearns opging in JPMorgan Chase.

Het plan voor Citigroup is er vooral op gericht om te voorkomen dat klanten en beleggers het vertrouwen in de bank verliezen. De enorme daling van de beurskoers had de angst hiervoor aangewakkerd. De 20 miljard dollar komt uit de 700 miljard die de regering opzij heeft gezet ter ondersteuning van het financiële systeem. Washington injecteerde eerder al 25 miljard dollar in Citigroup. De overheid staat verder garant voor een deel van de 306 miljard dollar die Citigroup aan risicovolle leningen heeft uitstaan. In ruil hiervoor krijgt Washington aandelen in Citigroup met een waarde van 7 miljard dollar. Citigroup mag verder de komende drie jaar geen dividend uitbetalen zonder toestemming van de autoriteiten. (Reuters, AP)