VS sturen duizenden militairen naar Uruzgan

De Verenigde Staten gaan in de komende twee jaar 25- à 30.000 extra militairen sturen naar het gevaarlijke zuiden en oosten van Afghanistan. Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie, Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) zaterdag laten weten.

Alleen al in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar op dit moment de Nederlanders de leiding hebben, zullen in de loop van volgend jaar honderden Amerikaanse soldaten neerstrijken. Daarbij gaat het vooral om instructeurs voor het opleiden van het Afghaanse leger en politie en om ondersteunende eenheden met helikopters.

Van Middelkoop woonde vorige week een bijeenkomst van NAVO-ministers in het Canadese Cornwallis bij. Daar lichtte de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates de Amerikaanse troepenuitbreiding toe. Nederland heeft nog tot 2010 het commando in Uruzgan. Minister Van Middelkoop zei zaterdag tegen het NOS-Journaal „er alle vertrouwen” in te hebben „dat het gaat om een versterking en niet om een vervanging.”

Volgens een woordvoerder van Van Middelkoop hebben de Amerikanen „heel nadrukkelijk” laten weten zich te zullen conformeren aan de strategie van de NAVO-partners in het zuiden, die meer de nadruk legt op ontwikkeling en wederopbouw, dan op vechten tegen de Talibaan. „De Amerikanen hebben te kennen gegeven dat ze gebruik willen maken van de kennis die de Britten, Canadezen en de Nederlanders in hun provincies hebben opgebouwd. Dat is een heel ander Amerikaans geluid dan onder voormalig minister van Defensie Rumsfeld.”

Aanstaand president Obama belde zaterdag met president Hamid Karzai van Afghanistan. Obama zou volgens het kabinet van Karzai hebben gezegd dat „het gevecht tegen terrorisme in Afghanistan topprioriteit heeft”. De komende jaren zal de militaire aanwezigheid in Irak worden afgebouwd. Die capaciteit kan worden ingezet in Afghanistan.

Lees een analyse via nrcnext.nl/links