Verlangen naar Piet Hein

In een wereld waar geld verdampt, IJsland smelt, de aarde oververhit raakt en pedofielen een gevoelsleven mogen hebben, lijkt piraterij een prettig ongecompliceerd bezigheid. Woeste zeevaarders met ooglappen en make-up die zwaaiend aan het want de argeloze voorbijvaarder van zijn buit ontdoen. Dat soort werk.

Maar sinds piraten bazooka’s hanteren en ver buiten de kust Arabische supertankers van 330 meter met twee miljoen vaten olie buitmaken, is de onbekommerdheid er een beetje van af.

In de grenzeloze, internationale, interactieve, interglobale, inter-alles-wereld van nu, is weinig meer wat het lijkt. De ordinaire piraat is terrorist geworden – en bedreigt sinds kort de wereldorde.

Uit alle windstreken is op de berichten van de laatste bootroof gereageerd. Geen woord over de gewelddadige confiscaties van suffige vrachtschepen met hun duffe ladingen. Pik een drijvend olieveld en je hebt wereldnieuws.

In de Verenigde Staten is een discussie opgelaaid over universele rechtspraak. In dat land zijn ze daar zeer beducht voor, maar bij zeeterreur van dit formaat neemt de roep om recht over een gecompliceerd terrein als de internationale wateren opeens toe. Het Duitse ministerie van Defensie pleit zelfs voor een internationaal piratengericht om zo de vraag over wie waar berecht moet worden in een keer op te lossen. Voor anderen is het probleem te water een kans om aandacht te vragen voor vergeten conflicten te land. Zolang daar honger en geweld bestaat, zoekt menigeen een uitvlucht op zee. Islamitische extremisten ruiken heilige strijd: zeeroverij mag niet volgens de islam. Een schip kapen uit een islamitisch land is dubbelfout.

Maar de beste reactie komt uit China. Daar is de bootroof inmiddels een kwestie van nationaal belang geworden. Pardon? Jazeker, het SUV-erdje onder de ontwikkelingslanden heeft een onlesbare dorst naar brandstof – die moet het land wel even ongeschonden kunnen bereiken. Zie daar, nieuwe kansen voor de ontwikkeling van ’s land militaire apparaat. Met angst en beven in de regio tegemoet gezien.

Tankerpiraten.

Wie verlangt er nou niet naar de wereld van Piet Hein?

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn