Vaticaan vergeeft John Lennon

De Osservatore Romano, de krant van Vaticaanstad en de spreekbuis van de paus, heeft na 42 jaar vergeving geschonken aan John Lennon voor zijn uitspraak in 1966 dat de Beatles beroemder waren dan Jezus Christus. Lennon stelde dat in een kranteninterview vast als een feit en niet als een mening.

De Osservatore Romano zegt dat het gesnoef was van een jongeman, die was opgegroeid met de legendarische Elvis Presley en rock-‘n’-roll en die worstelde met zijn plotselinge roem.

De uitspraak van John Lennon, die in 1980 in New York werd vermoord, veroorzaakte vooral in de Verenigde Staten diepe verontwaardiging. Platen van de Beatles werden door boze christenen verbrand.

In een artikel dat zaterdag verscheen ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van The White Album van de Beatles, werd de popband geprezen. „Een feit blijft dat 38 jaar na de opheffing van de Beatles, de songs van het merk Lennon-McCartney een buitengewone weerstand hebben getoond tegen het verglijden van de tijd. Ze zijn een bron van inspiratie voor meer dan één generatie popmusici geweest.”

Ook Radio Vaticaan besteedde vorige week aandacht aan The White Album. Volgens de Osservatore Romano toont The White Album aan hoe creatief de Beatles waren in vergelijking met, zoals de krant zegt „ de gestandaardiseerde en stereotype songs die tegenwoordig worden geproduceerd.”

De dubbel-lp The White Album bevatte songs als Back in the USSR, Obladi Oblada, Martha my dear, Julia, Sexy Sadie, Happiness is a Warm Gun en While my guitar gently weeps. (Reuters)