Uitgelachen maar ook toegejuicht

Met Royston Drenthe in de basis behaalt Real Madrid een benauwde zege op Huelva.

De 21-jarige Nederlander is gelukkig in Madrid en is vastbesloten er te blijven.

Royston Drenthe in actie tegen Recreativo Huelva. De Nederlander speelde negentig minuten. Foto AFP Real Madrid's Royston Drenthe (L) fights for the ball with Recreativo's Iago Bouzon (C) and Sisi (R) during their Spanish league football match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, on November 22, 2008. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES
Royston Drenthe in actie tegen Recreativo Huelva. De Nederlander speelde negentig minuten. Foto AFP Real Madrid's Royston Drenthe (L) fights for the ball with Recreativo's Iago Bouzon (C) and Sisi (R) during their Spanish league football match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, on November 22, 2008. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES AFP

De aanhangers van Real Madrid weten na anderhalf jaar nog steeds niet wat ze aan Royston Ricky Drenthe hebben. Moeten ze de 21-jarige Nederlander koesteren als een groot talent, of hoort deze af en toe onbesuisde voetballer niet thuis in Estadio Santiago Bernabéu? Drenthe krijgt tegen Recreativo Huelva voor het eerst dit seizoen de kans van trainer Bernd Schuster om in de Primera División de negentig minuten vol te maken. De linkermiddenvelder wordt door tienduizenden socios uitgelachen om zijn struikelpartijen, uitgescholden om zijn verkeerde passes, maar als hij een afgemeten voorzet op Wesley Sneijder geeft, volgt een daverend applaus. „Drenthe moet zich nog verder ontwikkelen, maar ik denk zeker dat hij potentie heeft”, stelt Real-fan Wilson Camargo na de zwaarbevochten 1-0 overwinning op Huelva. „Er gebeurt tenminste wel altijd iets als hij de bal heeft.”

Drenthe heeft zichzelf voorgenomen zich niets aan te trekken van kritiek van buitenaf en trekt zijn eigen plan. Vanaf het moment dat de profvoetballer in de zomer van 2007 voor een transfersom van naar verluidt 14 miljoen euro het Rotterdamse Feyenoord verruilde voor de Spaanse grootmacht Real Madrid, leeft hij „van dag tot dag”. „Dat ik nu het vertrouwen van de trainer krijg, heb ik aan mezelf te danken”, zegt de international van Nederland B in de catacomben van de thuishaven van Real Madrid. „De trainer heeft mooie woorden over me gesproken. Hij denkt aan me en dat doet me goed. Ik krijg nu mijn minuten, maar als ik niet presteer kan de trainer zomaar een brainwash krijgen. Dan zit ik zo weer op de bank. Hier moet je altijd goed spelen. Dit is de club Real Madrid, weet je wel.”

En juist omdat de voetballers van Real Madrid al weken het beoogde niveau niet halen, is het onrustig bij de kampioen van Spanje. Na twee nederlagen tegen Juventus in de Champions League, de uitschakeling in de beker tegen het nietige Real Union en een competitienederlaag tegen Real Valladolid is in de aanloop naar de wedstrijd tegen Recreativo Huelva de spanning voelbaar. De geboren Rotterdammer krijgt door blessures van onder anderen Arjen Robben en Gabriel Heinze een basisplaats, maar is zich ervan bewust dat het teambelang boven alles gaat. Drenthe: „Natuurlijk is het mooi om te spelen, maar we spelen voor het belang van de club. We moeten iedere dag na het opstaan in de spiegel kijken en niet met anderen bezig zijn.”

Real Madrid begint krampachtig aan de twaalfde competitiewedstrijd van het seizoen. Na acht minuten staat Javier Camuñas van Recreativo Huelva plotseling vrij voor het doel van Iker Casillas, maar diens schot gaat over. De eerste fluitconcerten zijn direct hoorbaar in Estadio Santiago Bernabéu. Als Drenthe een paar keer onnodig balverlies lijdt, wordt de sfeer nog negatiever. De fanatieke aanhang achter het doel van Real Madrid scandeert minuten achtereen de naam van de geblesseerde Ruud van Nistelrooy.

In de loop van de wedstrijd wordt pijnlijk duidelijk hoezeer de spits wordt gemist. Talloze kansen zijn niet besteed aan de aanvallers Raúl, Higuain, Javier Saviola en Bueno. Het duel wordt uiteindelijk beslist door een doelpunt van Sneijder. De Nederlandse middenvelder scoort zes minuten voor rust met een van richting veranderd schot van afstand. Drenthe is een van de eersten die zijn ploeg- en landgenoot in de armen vliegt. Vlak voor rust lijkt Drenthe bij een counter op weg naar de 2-0, maar de uitbraak eindigt in een corner.

In de tweede helft ontsnapt Real Madrid aan de gelijkmaker als scheidsrechter Cesar Muñiz geen strafschop ziet in een handsbal van verdediger Pepe. De fans van Real Madrid trakteren de spelers ondanks de zege op een striemend fluitconcert ten teken dat de sportieve crisis nog niet voorbij is. Bij de voetballers zelf overheerst vooral een gevoel van opluchting. „We zitten in een moeilijke fase en dan tellen alleen de punten even”, stelt de voor Sneijder ingevallen Rafael van der Vaart. „En natuurlijk missen we Van Nistelrooy. Als je ziet welke kansen je krijgt en niet benut. Maar daar hebben we allemaal niets meer aan. Ik ben een dag voor de wedstrijd nog bij hem geweest. Dan zie je hem thuis op bed liggen. Dat is wel intriest.”

Drenthe staat met lichte tegenzin ook nog even stil bij het wegvallen van zijn grote steun Van Nistelrooy. „Eigenlijk moeten we daar nu niet meer over praten. We hebben genoeg getreurd om zijn blessure. Maar dat neemt niet weg dat hij heel belangrijk voor ons was. Ook voor mij persoonlijk. Ik noem hem altijd ‘papa’. Vanaf het moment dat ik bij Real Madrid zit, heeft hij me altijd goed geholpen. Dat waardeer ik zeer. Het is belangrijk als mensen vertrouwen in je hebben”, stelt Drenthe.

De nummer vijftien van Real Madrid is vastbesloten de komende tijd bij Real Madrid te blijven. Verhalen in verschillende Spaanse voetbalkranten over een mogelijke verhuur doet hij af als onzin. „In die blaadjes hier staat heel veel lariekoek. Mensen hoog in de club hebben het vertrouwen in me uitgesproken. Ze hebben me verteld dat ze in mij en een aantal andere jongens de toekomst zien. En ja, dat geloof ik dan maar.”

De bevindingen van de clubleiding staan in schril contrast met de kritiek die Foppe de Haan na de Olympische Spelen op Drenthe had. De bondscoach van Jong Oranje hekelde de instelling van de voetballer, die zijn transfer naar Real Madrid door zijn goede spel in Jong Oranje bij het EK van 2007 heeft verdiend. Drenthe zuchtend: „Daar ben ik echt helemaal klaar mee. Als mensen mij willen zien spelen bij Madrid, dan moeten ze hier vooral komen kijken. En zo niet? Dan moeten ze wegblijven. Ik heb mijn familie hier. Ik voel me gelukkig in Madrid. Dat is voor mij belangrijk.”

    • Koen Greven