Televisie Voorkeur

In 1968 maakt regisseur Paul Verhoeven een portret van NSB-leider Anton Mussert. NRC-redacteur Bas Blokker schreef erover: „De interviews die Verhoeven heeft afgenomen van Musserts partijgenoten, vrienden en bekenden zijn boeiend en onthullend, en dan vooral dat met ir. Willem Schermerhorn, voor de oorlog studiegenoot van Mussert, na de oorlog premier van Nederland en als zodanig direct betrokken bij de executie van de NSB-leider.” Vanavond op Ned.2, 23.20-0.20u. qAnton Mussert tijdens zijn berechting in 1945. FOTO: Fotoarchief NRC Handelsblad
In 1968 maakt regisseur Paul Verhoeven een portret van NSB-leider Anton Mussert. NRC-redacteur Bas Blokker schreef erover: „De interviews die Verhoeven heeft afgenomen van Musserts partijgenoten, vrienden en bekenden zijn boeiend en onthullend, en dan vooral dat met ir. Willem Schermerhorn, voor de oorlog studiegenoot van Mussert, na de oorlog premier van Nederland en als zodanig direct betrokken bij de executie van de NSB-leider.” Vanavond op Ned.2, 23.20-0.20u. qAnton Mussert tijdens zijn berechting in 1945. FOTO: Fotoarchief NRC Handelsblad NRC Handelsblad

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over leraren die ontstemd zijn over de Canon van Nederland. Een club van wijze mannen en vrouwen heeft 50 thema's uitgezocht, en de bedoeling is dat ze tot de bagage van iedere scholier in Nederland gaan horen. Maar waarom staat Annie MG Schmidt er wel in, en koningin Wilhelmina niet? Is de Nederlandse cultuur wel te vangen in 50 thema’s? Verder aandacht voor schadelijke nepmedicijnen en een interview met de Nederlander Grubby, die wereldkampioen werd bij het computerspel Warcraft. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Verslag over de opschudding die in België is ontstaan nadat een Nederlands stel een baby had gekocht van Belgische ouders uit Gent. Een reconstructie van de adoptie met een interview met de Nederlandse wensouders, gesprekken met de betrokkenen, documenten en e-mailverkeer. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Piet Hein Donner, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt vertellen onder welke voorwaarden bedrijven gebruik kunnen maken van de regeling Arbeidstijdverkorting: de atv. Verder aandacht voor het nieuwe kabinet van Obama, dat vanmiddag bekend werd gemaakt, met commentaar van David M. Walker, financieel medewerker van Bill Clinton. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Bert van der Veer over zijn nieuwe roman Moordcijfers. Cabaretière Katinka Polderman over haar nieuwe theaterprogramma. Tafeldame is Aaf Brandt Corstius. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Journalist Marcel Rözer over het boek dat hij schreef over het wereldkampioenschap voetbal in 1978 te Argentinië: Voetbal in een vuile oorlog. Kunstenaar Renzo Martens over zijn documentaire Enjoy Poverty waarmee dit jaar het IDFA werd geopend. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Voor elkaar. Serie die onderzoekt welke krachten loskomen als mensen een onbekende te hulp schieten. Vandaag vanuit Maastricht. Ned.2, 19.50-20.25u.

Radar. Consumentenprogramma. Vervolg op de klachten over kabelmaatschappij Ziggo. Zijn de klachten opgelost, zoals door het bedrijf beloofd? Verder aandacht voor de nieuwe wet die in 2009 moet zorgen voor duidelijkheid over de bedragen die tussenpersonen ontvangen bij het afsluiten van verzekeringen en hypotheken. Ned.1, 20.30-21.15u.

Geloof, seks & wanhoop II. Ingeborg Beugel op zoek naar de beleving van seksualiteit in Nederland. Deel 2: Karige kennis. De seksuele voorlichting in Nederland blijkt slecht. Veel scholen doen er nauwelijks aan of waarschuwen alleen maar tegen soa’s en ongewenste zwangerschap. Aan de gevoelens van het andere geslacht wordt geen aandacht besteed. Ned.2, 22.55-23.20u.

World War II – Behind closed doors. Derde deel van 6-delige serie over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van ooggetuigenverslagen en reconstructies, met als centrale vraag hoe Churchill en Roosevelt konden samenwerken met Joseph Stalin, die net zo’n nietsontziende dictator was als Hitler. Deel 3 gaat over de geheime eerste ontmoeting tussen Churchill en Stalin in Moskou. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Het uur van de wolf: De grens van Frans Bromet. Documentairemaker Frans Bromet vraag vanachter zijn camera zijn ‘onderwerpen’ het hemd van het lijf. David de Jongh, ex-stagiair bij Bromet, draait de rollen om. Hij onderwerpt Bromet aan zijn eigen methode. Direct blijkt Bromets onwil om zichzelf bloot te geven: „Dat gepeur in de ziel, dat doe ik liever bij een ander.” Verhalen van vrienden en collega’s en citaten uit Bromets films geven inzicht in zijn achtergrond en werkwijze. Bromet groeide op in een door de oorlog getekend gezin. Als kind kent hij grote angsten. Over de mensheid maakt Bromet zich geen illusies, wat blijkt uit programma’s als Buren. Het is dan ook geen verrassing dat hij zelf ook conflicten met zijn buren blijkt te hebben. Ned. 2, 20.55-21.50u.

amusement

Expedition unlimited. Survivalrace tussen vijf koppels, elk bestaand uit een model en een gehandicapte. Ze krijgen opdrachten waarbij ze zo moeten samenwerken dat ieder zijn beste krachten kan inzetten. Presentatie: Froukje Jansen (voormalig turnkampioene) en Marc de Hond (in een rolstoel). Ned.3, 21.30-22.30u.

drama

Eli Stone. Eerste aflevering van een 13-delige Amerikaanse komische dramaserie over advocaat Eli Stone bij wie een inoperabel aneurysma in zijn hersenen wordt ontdekt, dat hallucinaties veroorzaakt. Zijn acupuncturist dr. Chen maakt hem duidelijk dat deze hallucinaties in feite goddelijke influisteringen zijn die hem een blik op de toekomst bieden. Net 5, 21.25-22.20u.

Sport

Holland Sport. Live sportshow. Frits Barend en Wim Rijsbergen over het WK voetbal 1978 in Argentinië. Feyenoordspeler Karim El Ahmadi over het succes van Marokkaanse voetballers in de eredivisie.Ned. 3, 20.25-21.35u.